Svenonius historisk landslagsman

Basket
Den 188 centimemeter långe 15-åringen William Svenonius från Alstad är Trelleborgs första landslagsman i basket någonsin.
Foto:

Trelleborg har fått sin första landslagsman i basket genom tiderna. 15-årige William Svenonius från Alstad har blivit uttagen till Baltic Sea cup med U16-landslaget.

Artikeln publicerades 2 januari 2017.

William Svenonius fick en fin försenad julklapp på annandagen. Då fick han reda på att han skulle på ett läger med U16-landslaget i Södertälje.

– Jag var bara reserv först men någon var sjuk eller skadad och då fick jag en plats till lägret, berättar han.

Redan dagen efter, på tisdagen, begav han sig till Södertälje för läger med landslaget. Det gick bra och när lägret var slut i fredags fick han reda på att han var en av tolv, av de sexton spelarna på lägret, som blivit uttagen till landslaget och får åka till Estland och spela Baltic Sea cup.

– Det var lite flyt att jag kom med till lägret men det gick jättebra på lägret och det ska bli kul att spela i landslaget, säger William Svenonius.

Enligt Thomas Nilsson, grundare av Trelleborg Basket, blir William nu den förste trelleborgaren som tar plats i ett svenskt landslag i basket.

– Oj då, är det så, det är ju lite coolt, ler William Svenonius.

På kvällen innan nyårsafton kom han hem från landslagslägret. Redan tidigt på måndagsmorgonen satte han sig på tåget igen för att åka upp till Stockholm. Därefter väntar en båtresa till Tallin där Sverige ska spela mot Estland, Lettland och Finland i Baltic Sea cup.

– Det blir nog lite nervöst men det var riktigt nervöst innan lägret, säger William Svenonius.

Han började spela basket för sex år sedan i Trelleborg Basket.

– Vi spelade lite på skolgården först och jag tyckte att det var roligt och då började jag träna i klubben. Det är väldigt kul och vi har bra träningar som gör att man utvecklas, säger William Svenonius.

Trelleborg Basket har fått fram ett talangfullt lag med spelare födda 2001, där William ingår. Laget är bland de allra bästa i Sverige i sin åldersklass.

– Våra tränare pushar oss alltid. Vi tränar nästan varje dag och har långa träningar och det utvecklar oss, berättar William Svenonius.

Han tränar med A-laget ibland och spelar även med Pirates B-lag i division två.

– Det är utvecklande att spela seniorbasket, det blir på en högre nivå, säger Svenonius.

Han kan spela på flera olika positioner på planen men tror att han kommer att spela mest som small forward i U16-landslaget under Baltic Sea cup.

För Trelleborg Basket är landslagsuttagningen för William Svenonius en stor framgång.

– Det här är väldigt glädjande och kul för William. Vi har väldigt många duktiga ungdomar i klubben nu och det här visar att vi har fått igång verksamheten ordentligt, säger Thomas Nilsson, ordförande i Trelleborg Basket.