Svångremmen väntar efter publiktapp

Sport Artikeln publicerades

TFF har tappat cirka 1 300 åskådare per match i snitt jämfört med ifjol. – Vi ser över hela organisationen och får gå igenom ett stålbad som många andra föreningar, säger ordföranden Per-Anders Abrahamsson. Några fler värvningar eller spelarlån för att krångla sig ur den sportsliga krisen blir heller inte aktuellt.

Förra säsongen i allsvenskan hade TFF ett publiksnitt hemma på 2 757 åskådare. I år har hittills 1 445 åskådare lockats till Vångavallen i snitt. Bara tre lag, Ängelholm, Brommapojkarna och Ljungskile i nämnd ordning, har sämre publiksnitt.

– När till och med våra mest lojala åskådare och sponsorer börjar svikta är det allvarligt. Det går inte att hålla ett lag i superettan med de publiksiffrorna, säger Abrahamsson.

Ifjol gick TFF nästan nio miljoner kronor back, ett underskott som, som vanligt, täcktes av näringslivsmagnaten Rune Andersson. Degradering till superettan innebar sex miljoner i minskat stöd från Svenska Fotbollförbundet (SEF-pengar) samt att publikkalkylen skrevs ner med en miljon kronor.

Inför årets säsong var publikmålet 35 000 åskådare, det vill säga 2 333 åskådare per match i snitt på Vångavallen, enligt marknadschefen Barbro Bengtsson. Den kalkylen kommer att spricka med råge.

– Det är ju ingen hemlighet att vi inte hade klarat oss utan vår huvudsponsor Rune Andersson. Vi vet att det finns ett stort intresse för TFF, vi vet att vi är ett viktigt varumärke för Trelleborg, ändå kommer inte folk till Vångavallen. Vår publiksiffra är inte acceptabel, därför uppmanar jag folk att komma till matcherna nu när vi behöver er som mest, vädjar Abrahamsson.

Förklaringar finns. Den internationella ekonomiska krisen, den svenska krisen med folk som friställs och företag som har allt mindre sponsorpungar. Idrottsföreningar som ställs på bar backe för att man inte kan rätta mun efter matsäck.

– Se på LDB Malmö, som leder damallsvenskan, som inte får det att gå ihop. Eller krisen för DN-galan eller för flera fotbollsföreningar globalt. Fast ändå har vi i TFF brottats med låga publiksiffror länge. I mina hemtrakter går folk från närområdet och tittar på Mjällby, det gör man inte här. Varför vet jag inte, men det är ett problem, säger Abrahamsson.

Årets sportsliga fiasko och publiktappet får svåra konsekvenser för TFF.

– Just nu ser vi över hela vår organisation, vi kan ju inte vänta till en minut i tolv. Vi får gå igenom ett stålbad som många andra föreningar, säger Abrahamsson.

Vad menar du med det?

– Vi har ju lärt oss en del efter att ha blivit nedflyttade tidigare. Lönen blir sämre, det står i spelarnas kontrakt.

Är en degradering från superettan till divison 1 värre än en degradering från allsvenskan till superettan?

– Mycket, mycket värre. Då kan vi glömma allt som heter proffsspelare. Då tappar vi hela SEF-ersättningen, vi tappar publik, vi tappar sponsorer.

Därför är det så viktigt att undvika en degradering. Fler klubbar än TFF försöker både gasa och bromsa sig ur den sportsliga krisen. TFF har värvat nigerianen Imenger Barnabas under det öppna transferfönstret. Flera provspelare har provat lyckan och just nu tränar Tobias Lewicki med klubben.

– Nu är det nog, vi har inte råd. Det blir varken någon värvning eller ett lån, säger Abrahamsson bestämt. Vi har en trupp som ska klara det här, du kan själv räkna efter hur många allsvenska matcher våra spelare gjort.

Som lök på laxen har TFF en extra tränarkostnad. Förre huvudtränaren Alf Westerberg blev sjukskriven och in kom Anders Grimberg. Nu är Westerberg frisk igen, men han har ännu kontrakt med föreningen.

– Att kontraktera Grimberg var vi tvungna till. Det var ett nödläge och vi stod utan huvudtränare. Vi har ju Alf (Westerberg) tillbaka nu i vår organisation, men visst fick vi en merkostnad.

Sämsta publiksiffranhemma i år hittills var mot Värnamo, ynka 1 015 besökte Vångavallen. I onsdags, i den viktiga bottendrabbningen mot Varberg, stannade räknesnurrorna på 1 145 åskådare. Fem hemmamatcher återstår, men varken Assyriska, Brommapojkarna, Halmstad, Degerfors eller Falkenberg lär få fotbollsfolket i Trelleborg att gå man ur huse.

Per-Anders Abrahamsson är luttrad. Han har varit med i föreningen i snart 30 år, men är ändå överraskad.

– Vi har aldrig haft ett sådant här stort publiktapp. Det är ju inte bra för staden Trelleborg om TFF skulle åka ur superettan. Våra spelare har insett allvaret, nu är det dags för trelleborgarna att välja om de vill ha ett lag i superettan eller inte. Vill de det så ska de komma till Vångavallen och stötta oss.

– Vi har en ruggig höst framför oss, men det finns inte på min karta att vi ska trilla ur.