TFF mycket nära allsvenskt kval

fotboll Artikeln publicerades
TFF vann med 4–0 mot Åtvidaberg.
Foto:Christer Thorell/IBL
TFF vann med 4–0 mot Åtvidaberg.

TFF besegrade Åtvidaberg med 4–0 på Vångavallen och tog därmed ytterligare ett kliv mot allsvenskan.

– Det är roligt att vi är med i toppen men vi måste koncentrera oss på en match i taget, säger Zoran Jovanovic, som var ett ständigt hot mot Åtvidaberg.

Tack vare segern och tack vare att Öster lite senare på söndagen tappade poäng mot Falkenberg är TFF nu mycket nära allsvenskt kval. Öster kan som bäst komma upp på samma poäng som TFF men har i nuläget 13 måls sämre målskillnad än TFF.

Helsingborg är i och med söndagens resultat definitivt borta från allsvenskan 2018.

En som gärna vill tillbaka till allsvenskan är Zoran Jovanovic, TFF:s kanske bäste spelare mot Åtvidaberg.

– Jag hoppas verkligen det. Jag vill visa att jag klarar av allsvenskan också. Vi får se hur långt det räcker, säger han.

31-åringen, som mot Åtvidaberg gjorde sitt tredje mål för säsongen, är noga med att inte ta ut något i förskott.

– Jag har kört hela säsongen på att jag tänker på en match i taget och inte blickar framåt för mycket. Nu är det Frej som gäller i nästa.

Efter bortamatchen mot Frej i Stockholm på fredag återstår bara avslutningen på hemmaplan mot Dalkurd. Den matchen skulle kunna bli en uppgörelse om en direktplats till allsvenskan. Men då måste TFF slå Frej och Dalkurd förlora dels toppmötet mot BP men även gå på pumpen mot Gais.

TFF-tränaren Patrick Winqvist säger att det hoppet inte är släckt.

– Vi ska försöka slita ihop poäng i Täby på fredag så att vi kan få en god avslutning här mot Dalkurd, och då kanske den matchen kan gälla något, man vet aldrig.

Mot Åtvidaberg visade i alla fall TFF att formen är god.

Efter lite avvaktande spel i början av den första halvleken tog TFF kommandot undan för undan. Inte sällan var det på vänsterkanten genom Anton Tideman som Åtvidaberg hotades. Och det var på ett inlägg från just Tideman - och efter nicktouch från Zoran Jovanovic – som Mattias Håkansson kunde göra 1–0 i den 15:e matchminuten.

Målet blev tungt att bära för ett sargat Åtvidaberg och kvarten senare rullade TFF upp bortaförsvaret fullständigt i ett anfall som avslutades med att Dino Islamovic mycket elegant spelade fram Zoran Jovanovic som lika elegant rullade in 2–0.

I andra halvleken gjorde ett desperat Åtvidaberg ett försök att flytta upp spelet men blev då i stället sårbart bakåt och TFF kunde kontra in både 3–0 och 4–0. 3–0-målet kom efter en riktig upprullning som slutade med att Islamovic kunde spela fram Marcus Pode, som i sin tur slog in bollen i målvaktens vänstra hörn.

4–0 gjorde Salif Camara Jönsson på ett friläge. Det var Camara Jönssons 15:e mål för säsongen.

Men trots målen och det fina offensiva spelet var Patrick Winqvist synbart irriterad på sina spelare under delar av matchen.

– Jag är mycket stolt över grabbarnas insats men också förgrymmad över att vi har tendenser under matchen där vi riskerar att straffa oss själva.

Winqvist syftade på att spelet tidvis inte var tillräckligt rakt och distinkt på egen planhalva.

– Det var en period under slutet av första halvlek och i början av andra där vi måste steppa upp om vi ska vara med och ställa en fråga om allsvenskan. I övrigt syns det att vi har kvalitet.