Stefan Nilsson tog världscupseger

Skytte Artikeln publicerades
Efterhela tre särskjutningar kunde Stefan Nilsson säkra sin andra seger i världscupen.
Foto:Emil Langvad/TT
Efterhela tre särskjutningar kunde Stefan Nilsson säkra sin andra seger i världscupen.

Det var dramatiskt hela vägen när världscuptävlingen i skeet avgjordes i San Marino.

Efter tre särskjutningar fick trelleborgaren Stefan Nilsson ställa sig högst upp på prispallen.

– Det känns såklart riktigt bra. Det har gått lite trögt tidigare på tävling, men det har egentligen varit enligt planen eftersom jag startade min träning senare på grund av OS, säger guldmedaljören Stefan Nilsson.

Vägen till segern var dock allt annat än spikrak. Efter de fem kvalrundorna låg Stefan Nilsson på 122 poäng av 125 möjliga, något som även var fallet för sju andra skyttar. Men Nilsson höll nerverna i styr i särskjutningen och lyckades knipa en av de sex semifinalplatserna.

– Jag hade två riktigt dåliga skott andra rundan, och i rundan efter hade jag också ett skott jag var rätt missnöjd med. Det blev en väckarklocka för mig, säger Stefan Nilsson om skyttet i kvalomgången.

I semifinalen väntade mer dramatik. Stefan Nilsson avlossade en prickfri serie: 16 träff av 16 möjliga. Men det gjorde även dansken Jesper Hansen och italienaren Tammaro Cassandro, och en ny särskjutning krävdes för att få fram motståndarna i guldmatchen.

Till slut blev det Cassandro och Nilsson som gjorde upp om guldet, och efter 14–14 väntade tävlingens tredje särskjutning för trelleborgaren. Där krävdes det sex träffar för Nilsson innan han kunde räkna hem segern.

– Det känns extra skönt att vinna när man fått gå den långa vägen. Ett styrkebesked både skyttemässigt och mentalt, konstaterar Nilsson, som nu fick det perfekta svaret inför OS.

– Absolut. Det känns bra att jag fått resultat på tävling. Det har sett bra ut på träning men jag har inte riktigt fått det att stämma på tävlingarna.

Segern, som var Stefan Nilssons andra någonsin i världscupen, gör att han nu är kvalificerad för världscupfinalen till hösten.

Om ungefär en månad väntar EM för trelleborgaren, därefter följer SM innan det är dags för årets stora höjdpunkt: OS i Rio.