Stefan Nilsson missade finalen

Sportskytte Artikeln publicerades
Stefan Nilsson missade finalen i världscupfinalen i skeet efter särskjutning.
Foto:Tomas Nyberg
Stefan Nilsson missade finalen i världscupfinalen i skeet efter särskjutning.

Lerduveskytten Stefan Nilsson slutade på sjunde plats vid världscupfinalen i skeet i Rom. Trelleborgaren föll i särskjutning om en finalplats.

– Det har varit en lång säsong och det har varit svårt att ladda om efter OS, säger Stefan Nilsson, som nu tar efterlängtad semester.

Trelleborgaren låg på andra plats efter de två första serierna som avgjordes på onsdagen. Under torsdagens tre avslutande serier föll han tillbaka i fältet efter 23, 24 och 23 träff, på de 25 skotten i vardera serie.

118 träff totalt räckte till delad sjätte plats och särskjutning om en finalplats mot Ahmad Mairaj Kahn från Indien och britten Ben William David Llewellin, där Kahn sköt till sig den sista platsen.

– Klart att det är retligt att missa finalen när man är så nära, säger Stefan Nilson till TA-sporten, i telefon från Rom.

Han var inte nöjd med sitt skytte under torsdagen.

– Det är för dåligt. Men det har varit en lång säsong och det har varit svårt att ladda om efter OS. En hel del av de missar som kommer i dag är bommar som man normalt inte gör, man är inte riktigt på tårna, säger han.

– Men det är märkbart att alla är mentalt utkörda. Det ser man på resultaten överlag i dag, fortsätter Stefan Nilsson.

Ingen sköt till exempel fullt i finalen. Till slut vann ryssen Nikolay Teplyy guldfinalen mot veteranen Mikola Milchev från Ukraina.

Världscupfinalen var i år inte lika viktig för Stefan Nilsson som tidigare år, eftersom OS varit det som trelleborgaren nästan enbart fokuserat på.

– Man har satsat mot OS i fyra år, så det är klart att man varit mentalt slut sedan dess, säger Stefan Nilsson.

Nu väntar en efterlängtad semester.

– Det kan du räkna med. Nu ställer jag bössan längst in i vapenskåpet. Den får vara kvar där några månader i alla fall, säger trelleborgaren, som bara kommer att skjuta den närmaste tiden när han är ute på jakt.

Nästa år kommer han inte tävla lika mycket som de senaste åren.

– Det finns ingen möjlighet att säkra OS-plats redan nästa år så jag kommer ta det lite lugnt nästa säsong. Det blir färre tävlingar och jag kommer undvika längre resor.

Men OS-sexan är nöjd med sin säsong.

– Det är jag, det är egentligen bara OS-medaljen som saknas. Men jag gjorde årets högsta resultat i min viktigaste tävling och det får man vara nöjd med, säger Stefan Nilsson.