Premiärseger för Sundhage

Frågan var, hur länge dröjer en Pia Sundhage-effekt för fotbollslandslaget? Svaret, knappt en minut. Mål i första anfallen i båda halvlekarna gav seger mot Schweiz (3-0) i debuten för Sundhage.
Sport • Publicerad 23 oktober 2012

Hon har väntat och längtat efter att få stå som förbundskapten för Sverige. Väl på plats behövde Pia Sundhage inte vänta speciellt länge för att få uppleva första landskampsmålet som förbundskapten.

Spelar Sverige som man gjorde i inledningen av halvlekarna mot Schweiz lär både hon och Sverige få en trevlig EM-sommar nästa år - i alla fall så länge motståndet är på Schweiz nivå.

Efter 42 sekunder, i första anfallet kom Kosovare Asllani loss på vänsterkanten, hennes inlägg nådde fram till Sofia Jakobsson som satte 1-0 för Sverige. Andra halvlek började på precis samma sätt, Lotta Schelin kom loss, krockade med Schweiz målvakt, i stället kunde Asllani lyfta in 2-0.

Två lyckominuter med andra ord, hur var då de övriga 92?

Ytterligare ett mål kom ur en rad blågula chanser, det utföll i 77:e minuten genom inhopparen Antonia Göransson.

Ur Sundhages intentioner med 4-4-2 fanns en hel del gott att hämta, Johanna Almgren och Asllani på kanterna fick utrymme, Sverige spel andades betydligt mera offensiv än det gjort tidigare.

Samtidigt, det här var knappast Tyskland, inte heller Frankrike. Det är lag av den kalibern Sverige ska mäta sig mot i EM på hemmaplan nästa sommar.