Peter Swärdh blir manager i TFF

Fotboll Artikeln publicerades
Peter Swärdh, som huvudtränare för Kalmar FF 2017.
Foto: /TT
Peter Swärdh, som huvudtränare för Kalmar FF 2017.

TFF byter sportslig organisation och inrättar en roll som manager. Och den som får den rollen är Peter Swärdh.

Peter Swärdh är ny manager för Trelleborgs FF. Den rutinerade tränaren får en roll som innebär en kombination av sportschefsroll och tränarroll.

Kontraktet med Peter Swärdh gäller för två år.

– Väldigt kul att komma till Trelleborgs FF, verkligen spännande. Jag ser fram mot att börja jobba i klubben. Det är en lockande tjänst och att det är i Trelleborgs FF gjorde också det hela intressant, säger Peter Swärdh till TA-sporten.

Peter Swärdh har mångårig erfarenhet från elitfotbollen. 2002 tog han över som huvudtränare för Helsingborgs IF. Han har efter det även jobbat som allsvensk tränare i Åtvidaberg, Mjällby, och Kalmar FF. Senaste uppdraget hade han i Landskrona Bois.

Där var han sportchef, men fick sluta i den rollen i somras, efter bara ett halvår i föreningen, på grund av ekonomiska bekymmer i klubben.

– Den finansiella situationen ändrades helt. Men jag blev en erfarenhet rikare och hann bygga upp ett kontaktnät på spelarfronten, förklarar Peter Swärdh.

– Uppdraget i Trelleborg kombinerar tränarrollen och en sportchefstjänst. Att ha en manager innebär tydligare ansvarsområden för alla ledare och jag tror att det utvecklar spelarna, säger Peter Swärdh.

Kristian Haynes och Magnus Andersson kommer fortsatt ingå i tränarstaben och får samtidigt utökade roller.

Dessutom ska en målvaktstränare anlitas.

Organisationen med manager är sedan några år tillbaka bland annat något som IFK Norrköping haft framgångar med.

TFF:s ordförande Torbjörn Jönsson kommenterar organisationsförändringen i ett pressmeddelande.

– Efter beslutet av att stuva om i sportorganisationen och göra förändringar i både sportchefs- och tränarrollen känns det helt rätt att satsa på en managerroll. Peter Swärdh, med sin gedigna erfarenhet, är helt rätt för den rollen. Mattias Kronvall, som tidigare haft både klubbdirektörsroll och sportchefsroll, kan nu fokusera på att utveckla föreningen och Peter Swärdh kan tillsammans med Kristian Haynes och Magnus Andersson ta vid när det gäller den sportsliga utvecklingen, säger Torbjörn Jönsson.

Klubbdirektör Mattias Kronvall är även han nöjd.

– Vi är mycket glada över att kunna presentera Peter Swärdh i den nya rollen som manager i Trelleborgs FF. Med över 20 års erfarenhet från elitfotbollen har han precis vad som krävs. Genom Peter i rollen som manager med Kristian Haynes och Magnus Andersson som tränare får vi en komplett sportorganisation som vi tror mycket på, säger Mattias Kronvall, i ett pressmeddelande.

Peter Swärdh kommer förutom att vara huvudtränare även ha ekonomiskt ansvar och ansvara för scoutingen.

– Jag har en stark tro på den här typen av organisation. Jag tror också att det är en organisation som passar Trelleborg. Både spelare och ledare kommer att utvecklas, säger Peter Swärdh.

Han har fört diskussioner med Trelleborgs FF om sin nya roll under ett par veckor.

Hur ska TFF spela kommande säsong?

– Det vill jag återkomma till. Jag vill komma på plats först. Nu ska vi först ha fokus på att bygga upp en bra träningsvana och skapa en hållbarhet.

Peter Swärdh är från Hässleholm och har sedan 2007 bott i Åhus.

– Jag kommer att ha övernattningsmöjlighet i Trelleborg sedan kommer jag att pendla vissa dagar. Det gjorde jag när jag var i Åtvidaberg och Kalmar också.

Den 14 januari är spelarna tillbaka från sin semester och Peter Swärdh har sin första träning med laget.

Fakta

Peter Swärdh

Ålder: 53 år.

Födelseort: Hässleholm.

Bor: Åhus.

Tränaruppdrag: IFK Hässleholm (95-98), Högaborg (99), Helsingborgs IF (99-06), Åtvidaberg (07-08), Mjällby (09-12), Åtvidaberg (13-14), Kalmar FF (15-17).

Visa mer...

Fakta

TFF-truppen 2019

Så här ser TFF:s trupp 2019 ut för tillfället:

Målvakter: Philip Mårtensson, Merlin Nuhanovic.

Försvarare: Lasse Nielsen, Anton Tideman, Alexander Blomqvist, Jasmin Sudic, Isak Jönsson, Albin Nilsson.

Mittfältare: Zoran Jovanovic, Mattias Håkansson, Robin Nilsson, Sebastian Ohlsson, Erik Andersson, Felix Hörberg, Hugo Andersson, Haris Brkic, Oscar Johansson.

Anfallare: Salif Camara Jönsson, Deniz Hümmet, Noah Christoffersson, André Reinholdsson.

Visa mer...
Peter Swärdh 2017 då han tränade Kalmar FF. Nu blir han ny manager i TFF.
Foto: Robert Henriksson/TT
Peter Swärdh 2017 då han tränade Kalmar FF. Nu blir han ny manager i TFF.