Peder Fredricson vann Jerringpriset igen!

Idrottsgalan Artikeln publicerades
Lisen Bratt Fredricson och Peder Fredricson anländer till Idrottsgalan 2018 i Globen.
Foto: Christine Olsson/TT
Lisen Bratt Fredricson och Peder Fredricson anländer till Idrottsgalan 2018 i Globen.

Österlens ridklubbs Peder Fredricson vann för andra året i rad Radioportens Jerringspris. Det tillkännagavs på måndagskvällens Idrottsgala i Globen.

– Jag gav er en guldmedalj och ni gav mig en skål, sa Peder när han tackade alla som röstat på honom.

När Idrottsgalan inleddes på måndagskvällen fanns åtta nominerade kvar till Jerringpriset. Efter en första gallring återstod fem kandidater; Tove Alexandersson, Johan Kristoffersson, Sarah Sjöström, Tre Kronor och Peder Fredricson.

Senare under kvällen bantades kvintetten ner till en duo, bestående av Peder Fredricson och Sarah Sjöström.

Det talades mycket om hur prestigefyllt Jerringspriset är, just med tanke på att det är folket som utser vinnaren, inte någon jury.

Vinnaren presenterades av prins Carl Philip.

– Det är en otrolig känsla att få vinna för andra året i rad och den kommer jag att bära med mig resten av livet, sa Peder Fredricson.

Peder hade en magisk sommar med All In med det individuella EM-guldet i Göteborg som höjdpunkt. Hans insatser bidrog också i hög grad till att Sverige fick med sig silvret i lagtävlingen i samma mästerskap.

I kategorin Årets manliga idrottare var Peder Fredricson nominerad tillsammans med boxaren Badou Jack, diskuskastaren Daniel Ståhl och paraskidåkaren Zebastian Modin.

Priset gick till Daniel Ståhl för det VM-silver han tog och det svenska rekord han satte under 2017.

Peder och de andra kandidaterna fick, innan vinnaren tillkännagavs, se sina mödrar inta scenen och hålla tal om sina respektive söner. Peders mamma Stina Fredricson höll ett bejublat anförande där hon berättade om Peders resa från treårig ponnyägare till världsberömd ryttare.

Peder Fredricsons mamma Stina höll ett fint anförande i Globen.
Foto: Jessica Gow/TT
Peder Fredricsons mamma Stina höll ett fint anförande i Globen.

– Jag såg aldrig någon riktig vinnarinstinkt hos dig som barn och jag minns när du kom vilse i skogen och vi fick gå skallgång efter dig. Men du har utvecklats till en fullfjädrad idrottsman samtidigt som du behållit kärleken till dina hästar, sa Stina Fredricson.

En annan sydöstskåning var också inblandad i kategorin Årets manliga idrottare, nämligen Johannes Andersson från Nedraby. Johannes är guide i skidspåret till synskadade Zebastian Modin.

Mellan prisutdelningarna fick också en del, under de senaste året, bortgångna berömda svenska idrottsutövare sin sista stund i rampljuset. På en av de bilder som passerade revy syntes Gärsnäs egen kraftkarl Johnny Wahlqvist i en för honom så typisk hatt.

Idrottsgalan 2018

Samtliga vinnare

Årets nykomling: Armand Duplantis (friidrott).

Årets lag: Tre Kronor (ishockey).

Årets peppare: Gerestaskolan, Härnösand.

Årets ledare: Graham Potter, Östersunds FK (fotboll).

Årets manliga idrottare: Daniel Ståhl (friidrott).

Årets kvinnliga idrottare: Sarah Sjöström (simning).

Bragdguldet: Sarah Sjöström (simning).

Årets prestation: Östersunds FK (fotboll).

Jerringpriset: Peder Fredricson (hoppning).

Visa mer...