Parabowlaren grävde upp guld i Abu Dhabi

Parasport Artikeln publicerades
Mathias Nilsson i Palmstadens handikappbowling tog flera medaljer under besöket i Abu Dhabi.
Foto: Tomas Nyberg
Mathias Nilsson i Palmstadens handikappbowling tog flera medaljer under besöket i Abu Dhabi.

Mathias Nilsson åkte till Förenade Arabemiraten för att förverkliga sina drömmar. Facit: ett guld och två silver för bowlingesset från Palmstadens Handikappbowlingklubb.

Inför Mathias Nilssons stora resa till Special Olympics i Abu Dhabi har han fått använda bowlingbanorna i Söderslättshallen gratis för att träna. Det gav resultat.

När den 33 år gamle trelleborgaren var på plats i Förenade Arabemiraten tog han medalj i allting han ställde upp i. Det blev silver i lagtävlingen, silver i singeltävlingen, och så den finaste valören av alla, guld, i dubbelkampen.

– Han är ju högt uppe i toppen, han mår skitbra och tycker att det har varit en helt fantastisk resa, säger Bodil Källander, ordförande i Palmstadens Handikappbowlingklubb som haft kontakt med honom under tävlingens gång.

Guldbowlarens kompanjon i dubbelkampen var Jonathan Engström.

– De kvalade i maj i fjor då blev det bestämt och sen har de träffats på något läger för att lära känna varandra lite, inte träffats innan, säger Bodil Källander.

I Abu Dhabi var första gången de tävlade tillsammans, och det bar hela vägen till en förstaplats.

Special Olympics World Summer Games är ett slags OS för personer med intellektuella funktionsvariationer och avgörs vart fjärde år.

Den svenska truppen i Abu Dhabi består av sex spelare, tre herrar och tre damer. Själva tävlingarna avgörs i olika klasser beroende på hur väl deltagarna presterar under testrundorna i början av spelen.

Totalt består den svenska truppen av 53 atleter inom allt från fotboll till judo. När tävlingen sammanfattas blev det 13 guld, 14 silver och fyra brons för svenskarna. Tre av medaljerna stod alltså Mathias Nilsson från Trelleborg för.

Han kvalificerade sig till laget när det var uttagningar i Göteborg i maj förra året. Sedan dess har han förberett sig, och när det väl gällde stod han pall, borrade ner huvudet och grävde upp ett gäng medaljer.

– Både själva invigningen var helt enorm och sen har de avslutningsceremonin på torsdagen, så han har säkert jättemycket att berätta när han kommer hem, säger Bodil Källander.

Mathias Nilsson landar i Sverige på fredagskvällen, då är drömäventyret över. Men det lär knappast vara glömt på länge.

Fakta

Mathias Nilsson tre medaljer

Guld: Vann dubbelklassen D10 framför Italien, tillsammans med Jonathan Engström fick Mathias Nilsson 898 poäng.

Silver: Singelklassen D25 där Mathias Nilsson, som fick 484 poäng, kom nio poäng bakom ettan från Macau.

Silver: Lagbowlingen där Sverige, med totalt 1746 poäng, kom tvåa bakom Hong Kong i klassen D06.

Visa mer...