Ny horisont för Europas bästa

Sport Artikeln publicerades

Hon är Europas bästa junior. Nu är Emma Nilsson på väg att bli vuxen och på väg att utmana världens bästa skyttar.

Emma Nilsson har just lämnat Strömsund efter tre år på skyttegymnasiet. Förra fredagen tog hon sin examen, med lite sorg i hjärtat då hon kommit den jämtländska lokalbefolkningen nära.

Nu ska hon ut i vuxenlivet, ut i Europa.

Sommaren blir hektisk för Sjöormens mästarskytt. Med en dryg vecka kvar till den första tävlingen är det i princip omöjligt att hitta tid för fotografering till artikeln.

- Varje minut är inplanerad den närmsta veckan.

Till sist fungerar det att ta en bild i Malmö, i en paus vid Bulltofta skyttecenter.

– Det är någon tävling då, förklarar Emma.

”Någon tävling” visar sig vara DM, distriktsmästerskapen. För några år sedan en av årets höjdpunkter, nu en parentes.

Det är klart att horisonten flyttas för en som skjutit till sig titeln junioreuropamästare i luftpistol.

– Nu ska jag tävla i JVM och i världscupen bland seniorer. Då blir DM inte lika stort, inte SM heller.

München, Belgrad, Stockholm. Sammanlagt fem veckor i sommar på resande fot för Emma Nilsson, på arenor där det gäller att hålla händerna stilla, nerverna i styr och huvudet kallt.

Emma Nilsson fyller 19 år på måndag. Samma dag är hon i Belgrad och premiärskjuter i världscupen.

– Det är en helt annan nivå. På världscupen är de bästa med, det handlar kanske om fem till tio poäng bättre än min bästanotering, förklarar Emma som ser fram emot tävlingen.

– Det ska bli jättekul. Jag ska tävla mot seniorer, mot världseliten. Jag ser det som en bra erfarenhet inför junior-VM i slutet av juli. Det blir helt kravlöst. Mitt mål är att jag ska ha rätt teknik och rätt tänk, att göra rätt vid varje skott. Jag vill vara nöjd med mitt skytte. I och med att det är en så jättestor tävling så kan jag inte sätta några poängmål heller. Jag tror mer på att sätta mål som vilken känsla jag vill ha och själva utförandet.

Det låter som ett väldigt moget tänk. Hur länge har du haft de tankebanorna?

– Under det senaste året, Jag har mognat väldigt mycket och har bytt tänk totalt. Jag har känt att allt fallit på plats, det är ett tänk som passar mig väldigt bra.

Emma Nilsson förklarar att hon alltid haft lätt att koncentrera sig. Hon försöker hålla hundraprocentig fokus.

– Det är som en on/off-knapp. Med on-knappen på tänker jag bara på mitt skytte. Vid skjutbanan ska jag klara av att inte tänka på annat, jag får inte tänka på vad mitt skytte kan leda till för resultat.

Till hösten väntar förhoppningsvis psykologistudier vid Uppsala universitet. I lärostaden finns bra träningsmöjligheter. Hur länge Emma vill satsa på sin sport vet hon inte. Det senaste året har hennes nivå höjts avsevärt och fortsätter det i den riktningen finns förutsättningar inför framtiden. Kanske innebär det en OS-satsning.

– Jag vet inte, det krävs jättemycket träning för att nå dit.

Hur som helst trivs Emma Nilsson med att skjuta mästerskap.

– Det är speciellt att tävla för Sverige. Att bli uttagen i landslaget är en bekräftelse på att jag är duktig. Det är en härlig känsla, ett bevis på att det jag gör är rätt.