Nilsson fyra i världscupfinalen

Sport Artikeln publicerades

Stefan Nilsson avslutade säsongen med att bli fyra i världscupfinalen i skeet i Azerbajdzjan. 122 träff av 125 räckte till finalplats där det slutligen blev förlust, 14–16 mot ryske världsmästaren Alexander Zemlin i bronsmatchen.– Jag är nöjd, även om man alltid vill ha medalj, säger trelleborgaren.

Världens bästa skyttar i de olika disciplinerna är för närvarande samlade i Gabala i Azerbajdzjan för att göra upp i världscupfinalen.

Skeetskytten från Trelleborgs Jaktskytteklubb, Stefan Nilsson, är vid sidan av gevärsskytten Sam Andersson de enda svenskarna som kvalat in.

Nilsson kvalade in till världscupfinalen tack vare sin andraplats på världscuptävlingen i USA i början av säsongen.

Det var nära att det blivit medaljplats också i säsongens sista tävling, men ryske Alexander Zemlin, som vann VM i Spanien för en månad sedan blev för svår i matchen om bronset.

– Han sköt klockrent i bronsfinalen. Det är ingen skam att förlora mot honom, han är ju världsmästare, säger Stefan Nilsson som kunde se tillbaka på en väl genomförd tävling.

Efter de två serierna på söndagen hade han 49 träffade duvor av 50. Efter en dipp i den tredje serien på måndagen, 23 träff av 25, avslutade han med två serier utan bommar.

– Det var rätt jobbiga förhållanden med fyra, fem plusgrader med regn och dimma, säger Stefan Nilsson som tycker fjärdeplatsen på världscupfinalen är en revansch för misslyckandet på VM där det blev en undanskymd placering.

– Jag fick det inte alls till att stämma på VM. Det var bara till att åka hem och lägga det bakom sig. Jag kände mig mentalt trött efter en lång säsong, men fick ut klorna och kunde prestera igen. Skönt att revanschera sig.

X Ändrade du något i ditt skytte efter VM?

– Vi ändrade lite mentalt; försökte gå in med en annan inställning och ha bättre självförtroende.

En gång tidigare har Stefan Nilsson lyckats att kvala in till världscupfinalen, 2012 då det slutade med en sjundeplats.

Nästa säsong börjar internationellt med tävlingar i Acapulco i Mexiko i februari-mars. Men om Nilsson och de andra svenskarna är med då är osäkert.

Säsongsplaneringen för 2015 är inte spikad ännu.

Den stora moroten för nästa år blir att jaga kvotplatser till OS i Rio de Janeiro 2016.

För trelleborgaren handlar det om att ta sikte mot sitt andra raka OS.

Värlscupfinalen i skeet vanns av kinesen Jin Di, som vann finalen mot Azmy Mehelba efter särskjutning.

TA-sportens Björn Gustavsson spelade tidigare i höst in en pod med Stefan Nilsson.

Den kan du höra igen här: http://blogg.trelleborgsallehanda.se/presslaktaren/2014/09/05/tas-sportpodd-avsnitt-15/