Nattsvart för Sverige – Norge vann med tre bollar

Sverige kunde bli klart för semifinal med en vinst mot grannarna från Norge. Efter en katastrofstart på andra halvlek där norrmännen drog ifrån till en sjumålsledning såg det nattsvart ut för Sverige. Svenskarna lyckades äta in en stor del av underläget. Men det räckte inte. Norge vann med 30–27.
Handboll • Publicerad 21 januari 2019
HERNING 20190121  Norges Magnus Röd jublar efter mål i måndagens VM-handbollsmatch i mellanrundan mellan Sverige och Norge i Jyske Bank Boxen. Handbolls-VM 2019 Danmark/Tyskland.
HERNING 20190121 Norges Magnus Röd jublar efter mål i måndagens VM-handbollsmatch i mellanrundan mellan Sverige och Norge i Jyske Bank Boxen. Handbolls-VM 2019 Danmark/Tyskland.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Som vanligt när Norge är på banan inleddes matchen i ett furiöst tempo. Kanske lite för snabbt för spelarna. Inledningen av matchen kantades av flera stümmer fouls och tekniska misstag. Till en början var det ändå norrmännen som hanterade spelet bäst, och ledde fram till 8–6.

Men då var det svenskarna som bjöd på ”Norge”–spel.

– Det är ju Sverige som kontrar, skanderade Viasatkommentatorn Robert Perlskog. Varpå kollegan Claes Hellgren fyllde i:

– Det är oerhört trevligt tycker jag!

Där hade Sverige en bra period där svenskarna gick förbi och ledde med 11–9. Men lyckan skulle bli kortvarig.

Det var norrmännen med en match i benen bara 20 timmar tidigare som skulle vara trötta. Men istället var det svenskarna som började hänga med huvudena och försöka sig på omöjliga inspel till Andreas Nilsson på linjen.

Norge vände tillbaka och ledde med 17–14 i paus.

– Vi gjorde för enkla misstag. De springer väldigt mycket och vi måste vara bättre på att springa hem och stå tätare bakåt, sa Hampus Wanne till Viasat i paus.

Andra halvlek kunde inte startat sämre för svenskarna. En dubbelutvisning gjorde att Norge kunde gå ifrån till en femmålsledning direkt. Den svenska förbundskaptenen slängde då in time out–kortet för att väcka spelarna.

Men svenskarna var inte där.

Arnesson lyckades inte styra upp spelet och saknade av Jim Gottfridsson var monumental. Lukas Nilsson som hade en lovande start på matchen med mål och assist hade en mindre lyckad andra.

Som mest låg Sverige under med sju mål vid 22–15. Svenskarna snyggade till siffrorna något på slutet men uppvaknandet kom för sent. Förlust med 30–27 gör ändå att hoppet lever inför sista matchen mot Danmark. Men där måste det förmodligen bli seger med minst två mål.

– Det var för mycket slarv framåt och då blev det farligt för de springer på allt. Vi fick inte alla delar av spelet att stämma i dag, sa Niclas Ekberg efter matchen.