Medaljer för trelleborgare i SM

Friidrott Artikeln publicerades
Joakim Andersson.
Joakim Andersson.

Två trelleborgare blev medaljörer när inomhus-SM avgjordes i Gävle. Pernilla Nilsson kom tvåa på 200 meter och Joakim Andersson kom trea i tufft motstånd på 800 meter.

IFK Trelleborgs Joakim Andersson tog brons på ute-SM i somras. I Gävle tog han sin första SM-medalj inomhus. Och han gjorde det trots att han inte alls fokuserat på snabb träning under vintern.

– Det trodde jag verkligen inte för några veckor sedan att det skulle räcka till medalj. Jag har inte alls satsat på att springa fort under vintern, säger IFK-löparen.

Det är ju som bekant tufft motstånd på 800 meter för tillfället. Andreas Kramer vann på 1.50,61 före landslagskollegan Andreas Almgren på 1.50,76. Joakim Andersson var drygt 1,5 sekunder efter, 1.52,18. Därmed fick prispallen samma utseende som i ute-SM i somras.

– Jag startade på näst yttersta banan men startade alldeles för dåligt för Kramer och Almgren kom förbi mig direkt och jag hamnade sist i fältet och då är det svårt att ta sig fram. Sedan stack de ifrån och då kunde jag inte komma fram och hänga på, berättar Joakim Andersson.

Men IFK-löparen tog in på tätduon på slutet och spurtade i mål 38 hundradelar före fyran Johan Eriksson.

Insatsen ger Joakim Andersson en god känsla inför fortsättningen av säsongen.

– Jag tror att det kan gå fort till sommaren om jag bara får vara skadefri och får träna på, säger 26-åringen.

Den 27 mars åker han på träningsläger i Arizona, USA med bland andra Kramer och Almgren. Han stannar där till 22 april.

– Det ligger på hög höjd, strax över 2000 meter och då krävs det att man är där ett tag så att kroppen vänjer sig vid höjden, säger Joakim Andersson, som gör sin första utomhustävling i slutet av maj i Belgien.

Den före detta IFK-sprinten, Pernilla Nilsson, som ju sedan ett flertal år tillbaka springer för Malmö AI, tog ytterligare en SM-medalj att lägga till sin digra samling. Hon tog silver på 200 meter.

– Jag var besviken efter loppet men nu i efterhand är jag nöjd. Jag är nere på tider som jag inte varit på länge. Det känns som att jag är på väg tillbaka, säger Pernilla Nilsson, som i karriären tagit tre SM-guld inomhus.

26-åringen sprang på 24,21 och var 20 hundradelar efter segraren Matilda Hellqvist, Ullevi.

– Det är min femte bästa tid någonsin inomhus, säger Pernilla Nilsson, som även sprang på 24,20 i Nordenkampen för en vecka sedan.

Pernilla Nilsson har bara varit under 24 sekunder en gång inomhus i karriären.

Nu är det fullt fokus på utomhussäsongen. Den 23 april åker hon till Orlando, USA, för ett träningsläger på Disney World of sports i tre veckor, där hon varit flera gånger tidigare.

Hon har varit skadefri hela vintern och det gör att hon har en bra känsla inför utomhussäsongen. Förra året var hon sjuk mycket och det förstörde träningen.

– Jag har för det mesta sprungit bra när jag haft bra uppbyggnadsperioder och fått vara skadefri, säger Pernilla Nilsson.

IFK-fostrade Tracey Andersson hade inget lyckat i SM i viktkastning. Släggkastaren hade tre underkända kast och fick därefter inte kasta vidare, vilket gjorde att hon kom tolva och sist. Ida Storm, Malmö AI, vann.

AMSTERDAM 20160706
Pernilla Nilsson i försöken på 200 meter under EM i Amsterdam.
Foto: Maja Suslin/TT
AMSTERDAM 20160706 Pernilla Nilsson i försöken på 200 meter under EM i Amsterdam.