Malik Sesay har landat

Sport Artikeln publicerades

Malik Sesay är ny huvudtränare i IFK – efter att ha assisterat Jimmi Olsson de senaste åren. Det är en erfaren tränare det handlar om. Själva tränarerfarenheten ligger en bit efter livs-erfarenheten, där har IFK-tränaren ovanligt mycket i bagaget.

Malik Sesay föddes för lite drygt 40 år sedan. Genom pappa finns rötter i Sierra Leone i kombination med mammas från Trelleborg. Till kombinationen ska läggas hustru Talla – vars pappa har rötter i Palestina och mamma som har rötterna i Libanon.

– En härlig blandning, säger pappa Malik och berättar stolt om sina fyra barn.

– Vi fick tvillingar tidigare i år – som heter Jibril och Younes och så har vi Jamila, som är åtta och Ismail, som är två år.

Det är inte bara via pappa och svärföräldrar som Malik Sesay fått ta del av den internationella atmosfären. Han har studerat och bott utomlands under sammanlagt sex år.

– När jag väl var ungefär 25 år flyttade jag till Jacksonville i Florida och studerade statsvetenskap under fem år. Samtidigt spelade jag collagefotboll men sista året spelade jag i stället i andraligan – ungefär att jämföra med superettan här.

Under samtliga USA-år kom dock Malik Sesay hem till Trelleborg om somrarna och då förstärkte han också IFK:s division två-lag. Men snart bar det vidare i stora, vida världen.

– Efter USA flyttade jag till London och då bodde min pappa där och det gör han fortfarande. Där läste jag in en masters under drygt ett år och på svenska blir det att likna vid offentlig administration.

Även när det gäller fotbollsspelet har han internationellt påbrå och i första hand gäller det en farbror som spelat med Sierra Leones A-landslag. Men det finns även någon morbror som spelat med IFK under glansdagarna där och det var också i IFK Malik Sesay inledde karriären.

– Jag började som knatte och spelade i IFK till jag 18 år. Sedan blev det TFF under tre säsonger, innan jag i tur och ordning spelade för Lunds BK, Vellinge och IFK Malmö. Det var innan jag åkte till USA och när jag sedan kom hem igen spelade jag två säsonger med IFK.

Var det sedan slutspelat eller hur var det?

– Efter IFK spelade jag även ett år med Stavsten, men plötsligt fanns inte motivationen där och då la jag av.

Den tränarkarriär Malik Sesay nu är inne på inleddes i Pelister. Sedan fungerade han som assisterande tränare till Ulf Larsson i IFK, innan han blev huvudtränare för Balkan i Malmö.

– Efter Balkan tog jag en paus på ett halvår men då frågade Jimmie (Olsson) mig om jag ville assistera honom och det har varit några väldigt fina år tillsammans med honom. Vi fungerade jättebra tillsammans och vi har samma syn på fotbollen.

När Malik får tänka till förtydligar han den gemensamma synen på fotboll så här:

– Jag förordar kanske ändå lite rakare spel och mer aggressivitet i försvarsspelet över hela banan.

När vi kommer in på IFK-chanserna till serieseger 2012, analyserar Malik Sesay så här:

– Jag vet inte när det hände senast men i nästa års division tre finns sex nya lag som kommit upp från division fyra och det borde ju vara en fördel.

Det handlar om Furulund, Prespa Birlik, Staffanstorp, Åkarp, Kulladal och Råå. Dessa tillsammans med IFK, BW 90, Malmö City och Svedala, från årets serie. Dessutom finns Höganäs BK – som flyttas över från den sydvästra trean samt Höllvikens Gif – som är enda lag nedflyttat från division två.