Lerby har längtat efter första SHL-premiären

Ishockey Artikeln publicerades
Carl-Johan Lerby är född den 7/7 och har lirat större delen av karriären med nummer sju på tröjan, men när han kom upp i Redhawks A-lag var den tröjan upptagen. "Det var bara till att ta det nummer jag fick, men jag hade ändå tur som fick 14, det är sju plus sju", säger han.
Foto:Emil Langvad/TT
Carl-Johan Lerby är född den 7/7 och har lirat större delen av karriären med nummer sju på tröjan, men när han kom upp i Redhawks A-lag var den tröjan upptagen. "Det var bara till att ta det nummer jag fick, men jag hade ändå tur som fick 14, det är sju plus sju", säger han.

Förra säsongen skrev han A-lagskontrakt med Malmö Redhawks och gjorde sina första mål i SHL. Den här säsongen är 20-årige Carl-Johan Lerby inställd på att passera nya milstolpar i sin hockeykarriär. På lördagen är det premiär mot Rögle.

Derby på hemmaplan mot antagonisten från Ängelholm. En premiär blir inte mer kittlande än så.

– Man bara går och längtar. Det ska bli extremt roligt, säger Carl-Johan Lerby, som i och med nedsläppet på lördagseftermiddagen får uppleva sin första SHL-premiär.

För ett år sedan spelade han med Pantern i allsvenskan. Efter sju omgångar blev han återkallad till Redhawks och sedan dess har han stannat kvar. Senare skrev han på sitt första A-lagskontrakt, som sträcker sig till och med den säsong som just ska börja.

Backen Carl-Johan Lerby fyllde 20 år i somras och är ett levande bevis på att det går att ta sig från Söderslättshallen till ishockeyns finrum. Lerby, som också var en bollbegåvning och en duktig fotbollsspelare i FC Trelleborg, lämnade Tif Vikings som 14-åring, men bor fortfarande kvar i föräldrahemmet i Trelleborg.

Försäsongen har för Redhaws del pekat uppåt efter en trevande inledning.

– Det är inga större skillnader mot förra säsongen, grundspelet vi försöker följa är detsamma, vi har fått in alla nya och alla har blivit bekväma i sina positioner.

Lerbys mål är att etablera sig, att ta en plats bland de tre backpar som tränaren går runt på och att spela så mycket som möjligt. Under försäsongen har han spelat mycket med Stefan Warg.

– Jag har blivit bekvämare i boxplay, lärt mig positioneringen där och har jobbat att ta pucken framåt, det enkla spelet, att inte sätta mig själv i jobbiga situationer.

Var ska vi hitta Malmö i tabellen i år?

– Vi kan komma etta, det är helt upp till oss själva. Målet är att vi ska ta oss till slutspel. Vi skötte det bra förra slutspelet, även om det var något nytt för många.

Brynäs var Lerbys favoritmotstånd förra säsongen, det var i alla fall mot Gävlelaget som han gjorde sina två SHL-mål i grundserien. Därefter nätade han mot HV71 i en av SM-semifinalerna på hemmaplan.

Att ställas mot Rögle väcker också goda minnen. Det var i ett derby under våren 2016 som Lerby på allvar fick visa vad han gick för i högsta serien.

– Det var min tredje eller fjärde match i SHL, men i den matchen fick jag mycket speltid.

Hur ser drömscenariot ut i premiären?

– Att vi kommer ut hårt, är taggade som fan, att det är mycket publik, att det blir en bra match och att vi vinner.

Får du med dig några trelleborgare till Malmö arena?

– Jag har ett tiotal polare som ska dit, och så morsan och farsan.

Fakta

Carl-Johan Lerby

Född: 7 juli 1997.

Bor: Trelleborg.

Familj: mamma Cecilia, pappa Anders, syster Clara (som studerar på handbollsgymnasiet i Göteborg).

Sysselsättning: ishockeyspelare i Malmö Redhawks

Klubbar: Trelleborgs IF, Malmö Redhawks, Tyringe (utlånad två matcher i division 1 säsongen 2015/2016), IK Pantern (utlånad under delar av försäsongen samt sju matcher i Hockeyallsvenskan 2016/2017).

Förebild: Erik Karlsson, NHL-spelare i Ottawa, vald till bästa back i NHL vid två tillfällen.

Aktuell: Spelar seriepremiär i SHL mot Rögle klockan 15.15 på lördag i Malmö arena.

Visa mer...