Lasse Larsson tillbaka i IFK när klubben gör ungdomssatsning

Sport Artikeln publicerades

Nu ska IFK Trelleborg förbättra sin ungdomsverksamhet. Då kallar man in en gammal IFK-profil – och TFF-profil – Lasse Larsson. Han blir ny ungdomsansvarig i klubben.

IFK Trelleborg har under många år haft det tufft på ungdomssidan vad gäller pojklag. Nu gör klubben en satsning för att få fart på sin ungdomsverksamhet igen. Därför anställs förre TFF-spelaren, och TFF-klubbdirektören Lasse Larsson, som själv började sin karriär i IFK.

– Det känns jättekul och inspirerande. Jag har alltid tänkt att jag någon gång skulle komma tillbaka till min moderförening i någon form. Denna roll blir väldigt spännande, säger 52-årige Lasse Larsson.

Han börjar omgående sin tjänst som är på halvtid.

– Vi känner att vi behöver en kraft som håller ihop ungdomsverksamheten i hela klubben på både pojk- och flicksidan. Vi har inte haft en ungdomsansvarig de senaste 10-15 åren, säger Bengt Lindqvist, vice ordförande i IFK.

– Vi vill ha en röd tråd i vår ungdomsverksamhet, något som håller ihop allt. Lasse känns som helt rätt person för detta uppdrag, fortsätter Bengt Lindqvist.

På flicksidan är IFK den dominerande föreningen i stan och för flickor är det naturligt att börja spela i IFK. Men på pojksidan har det länge varit tunt. För tillfället har föreningen bara ett pojklag i seriespel, de som är födda 2003.

– Det är högprioriterat för oss. Vi har brottats med många andra problem i klubben under ett antal år nu vill vi bygga upp något nytt, förklarar Bengt Lindqvist.

Hur har ni fått råd att anställa en ungdomsansvarig?

– Vi har gjort en omprioritering samtidigt som nya sponsorer kommit in eftersom de tycker att det är ett intressant projekt. Men vi kommer samtidigt satsa på våra seniorlag också för att slåss om seriesegern nästa år, säger Bengt Lindqvist.

Lasse Larsson inledde själv som knattespelare i IFK. Han gjorde senare 70 mål på 96 A-lagsmatcher innan han som 19-åring gick till Malmö FF. Där blev han svensk mästare och vann även den allsvenska skytteligan. Han har även gjort 9 A-landskamper och varit proffs i Atalanta.

Lasse Larsson var efter spelarkarriären bland annat assisterande tränare i både Malmö FF och TFF och senare klubbdirektör och scout- och tipselitansvarig i TFF, vilket var hans senaste uppdrag.

Sedan han fick sluta i TFF för två år sedan har Lasse Larsson varit borta från fotbollen.

– Jag har sett mycket fotboll och sedan ett tag tillbaka har jag saknat att arbeta med fotbollen, säger Lasse Larsson.

Han har ett tufft uppdrag framför sig.

– Vi ska försöka rekrytera fler ungdomsspelare. Jag tror att det är viktigt att man börjar i de yngsta åldrarna och att man sedan hela tiden lyckas fylla på åldersmässigt underifrån, säger Lasse Larsson.

Hur ska ni locka spelare till IFK?

– Jag tror att det är viktigt att man hittar en policy och ett koncept så att det blir attraktivt att börja i IFK. Sedan är det hård konkurrens från andra sporter, men för oss gäller det att marknadsföra fotbollen. Det är en billig sport att hålla på med, konstaterar Lasse Larsson.