Landslagsstjärna tar över Tif Vikings

Ishockey Artikeln publicerades
Tif Vikings i matchen mot IK Guts för ett par månader sedan.
Tif Vikings i matchen mot IK Guts för ett par månader sedan.

Den före detta landslagsspelaren Matti Pauna tar över som huvudtränare i Tif Vikings.

Matti Pauna tar över som ny huvudtränare i Trelleborg Vikings.

Tränarbytet innebär att klubben gör en långsiktig satsning på sitt A-lag, för att kunna ta sig till division två och etablera sig där.

Matti Pauna kommer senast från Lund Giants som spelat i division två de seanste åren.

– Att klubben har som ambition att gå upp lockar med Trelleborg. Vi tog steget upp med Lund för några år sedan och det var en väldigt rolig resa att göra, säger Matti Pauna.

Han har varit verksam i Lund Giants i cirka tio år, både med juniorlag och A-lag. Han har även tränat Limhamn Limeburners, Kristianstad IK och Tyringe.

– Jag har varit i Lund i många år och jag kände väl att det kanske var dags för ett miljöombyte nu, säger Matti Pauna.

Som spelare gjorde han 76 landskamper för Tre Kronor och var med och tog VM-guld 1987. Han tog även SM-guld med Björklöven 1987 och Malmö IF 1992.

Kontraktet med Tif Vikings gäller två år, med rätt att bryta det efter ett år.

Hur ska Vikings ta steget upp till division två?

– Det är väldigt svårt men man måste agera som en division två-klubb redan från början, både vad gäller laget och organisationen i klubben. För när man väl tar steget upp är differensen stor. Jag skulle säga att steget mellan trean och tvåan är större än mellan division ett och allsvenskan. I division två höjs inte bara kvalitén utan det är betydligt fler matcher och längre resor, säger Matti Pauna, vars jobb i Vikings inleds med en gång.

Tidigare A-lagstränaren Vesa Ruuskanen kommer nu enbart att träna juniortruppen. Under säsongen har han skött A-lag och J-lag parallellt.

– Vesa har gjort ett jättebra jobb med våra juniorer och vi vill göra en satsning på dem och då ser vi Vesa som bästa lösningen för dem. Han tycker själv att det är en viktig roll, säger Daniel Bergström, ordförande i Trelleborgs IF.

– Nu kan Vesa fokusera helt på juniorerna samtidigt som vi får in Matti Pauna i föreningen. Nu har vi två bra tränare i föreningen. Jag tror att det här kan bli riktigt bra, säger Daniel Bergström.