Krönika: SOS – TFF är illa ute

Sport Artikeln publicerades

Titanic sjönk för hundra år sedan. Nu sjunker TFF.

Omvärlden hade knappt skådat en så stor favorit till segern i superettan. Laget hade allt. När allt från målvakt till spjutspets synades stod människorna och beundrade skapelsen.

Men efter sjösättningen blev problemen uppenbara. TFF är som ett fartyg som inte kan ta sig fram. Det går inte att manövrera, det finns ingen motor och läckor uppstår till synes helt utan anledning. Det är alltför många fripassagerare och ingen vill styra.

Okej, vi stannar där.

Men.

Skepp ohoj!

SOS!

TFF är illa ute!

Själv bländades jag inte av skapelsen.Jag hade svårt att förstå favoritskapet. Efter en poäng på tre matcher kan alla förstå att någon serieseger blir det inte.

Alf Westerberg konstaterade också att han måste få laget att fungera innan det pratas eventuella tabellplaceringar i höst.

– Det handlar om att komma rätt. Det handlar först och främst om att vinna, sa TFF-tränaren.

Han sa det efter den tredje matchen utan seger och efter att laget nu inte vunnit på 13 seriematcher.

Någon som kommer ihåg vad som hände 6 augusti 2011? Det var då den senaste segern kom – 2–0 mot Gefle.

TFF var för bra för att åka ur allsvenskan förra säsongen hette det. Just nu är inte TFF tillräckligt bra för att hänga kvar i superettan.

Det finns inget eget spel. Det skapas inga målchanser. Försvaret, som varit det stora frågetecknet inför säsongen och inför matcherna, är enda lagdelen som presterat på superettanivå så här långt.

Det som förvånar var att ingen tog tag i det.Ingen som väckte sina lagkamrater ur den kollektiva dvalan av missriktade passningar, tekniska misstag på pojklagsnivå och huvudlösa handlingar. Straffsituationen var enligt de som såg den helt solklar. Om det varit brottning hade Sebastian Carlsen fått en trea. TFF blev poänglöst på kuppen.

Jönköping imponerade med sitt fina passningsspel. De utnyttjade också ytorna som TFF:s spelsystem tillåter på kanterna. Men någon återvändo till 4-4-2 finns inte. Nya spelmodellen får gälla framöver, men mittfältet behöver förstärkning. Magnus Andersson kommer att flyttas upp, var Westerbergs löfte, även om det löftet är försett med en brasklapp som det står skadesituation på.

Förmodligen kommer vi få seandra förändringar. Det på förhand fruktade anfallsparet Fredrik Jensen och Mattias Adelstam fungerar inte alls för tillfället.

När TFF hade möjlighet att anfalla stod den forne skyttekungen Adelstam offside eller så tappade han bollen. Visst, Mattias Adelstam har en förmåga att slå hörnor och frisparkar, men det här är inte den amerikanska varianten av fotboll som tillåter en kicker att gå in vid fasta situationer.

Det fanns många syndare. Men också glädjeämnen. Den inställning som Yousef Fakhro och Dennis Melander besitter behövs framöver om TFF ska undvika att sjunka.

– Vi måste bryta isen, sa Alf Westerberg apropå längtan efter en seger.

Som sagt. Grundstötningar av isberg vet vi alla utgången av.