Kroatien kvitterade Italiens ledning

Italien var på väg mot sin första seger mot Kroatien på 70 år. Men Mario Mandzukic räddade 1–1 till Kroatien – som är två poäng före Italien inför sista gruppomgången i EM.
Sport • Publicerad 14 juni 2012

Fotbolls-EM:s första frisparksmål kom från en av turneringens känsligaste högerfötter. 33-årige Juventusmittfältaren Andrea Pirlo smekte bollen tätt över muren, och Stipe Pletikosa i det kroatiska målet reagerade för sent.

Det vackra målet betydde 1–0 i 39:e minuten för Italien, som strax dessförinnan hade haft en vass dubbelchans som Claudio Marchisio missade.

Sedan Kroatien förklarade sig självständigt 1991 har lagen mötts fem gånger utan att Italien har vunnit. Den senaste segern för "gli azzurri" kom 1942 – och det blev ingen seger i torsdagens möte i Poznan heller.

Kroatien gjorde en stark andra halvlek, och fick utdelning i 72:a minuten. Mario Mandzukic – tvåmålsskytt i premiären mot Irland – mötte ett vänsterinlägg, och skottet gick via stolpen in bakom Gianluigi Buffon i det italienska målet. Mandzukic gick därmed upp i delad skytteligaledning med tyske Mario Gomez och Rysslands Alan Dzagojev.

Det oavgjorda resultatet gör läget mycket raffinerat inför slutomgången på måndag, då Italien–Irland och Kroatien–Spanien avslutar spelet i grupp C.