Dåligt försvar gav TFF första förlusten

Trelleborgs FF vann den andra halvleken, men det hjälpte föga när Helsingborg varit överlägsna i den första. Slutresultatet i lördagens träningsmatch skrevs till 1–3 för TFF:s del och managern Peter Swärdh menar att laget har en del kvar att jobba på.
Fotboll • Publicerad 16 februari 2019
Jakob Glasberg och TFF deppar efter 0–1-målet mot HIF.
Jakob Glasberg och TFF deppar efter 0–1-målet mot HIF.Foto: Niklas Gyberg Ivarsson

Redan från start var det tydligt att HIF har före detta landslagsmän och allsvenska skyttekungar i startelvan. Hemmalaget spelade lugnt och tryggt med bollen och kom ofta runt på TFF:s kanter.

– Vi är alldeles för passiva i första halvlek och kommer helt fel i vårt presspel. Så vi hade stora problem försvarsmässigt hela första halvlek, säger Peter Swärdh.

Redan efter drygt tio minuter kom också första målet när HIF:s vänsterback Adam Eriksson kom loss på kanten och slog ett inlägg till Andri Bjarnasson som nickade in bollen i mål från nära håll.

Den kanadensiske målvakten, Henrik Regitnig, som provspelar med TFF och fick starta matchen i mål var chanslös både då och i de efterföljande målen. I övrigt gjorde han en stabil insats

Sekunderna innan 1–0 till HIF, Henrik Regitnig i målet för TFF.
Sekunderna innan 1–0 till HIF, Henrik Regitnig i målet för TFF.Foto: Niklas Gyberg Ivarsson

HIF fortsatte såra TFF och kom gång på gång runt på vänsterkanten genom före detta skyttekungen Wanderson och offensive Adam Eriksson. Samtidigt hade TFF svårt att få till ett eget spel.

– Första halvlek hade vi ändå en del anfallsintentioner som var okej, men det har man inte så mycket för när man är så svag defensivt, fortsätter Peter Swärdh.

Med 24 minuter på klockan skulle dock 2–0-målet komma. Felix Hörberg bjöd på en fin tunnel, men tappade bollen i sekvensen efter och HIF kunde spela upp till Rasmus Jönsson som enkelt kunde placera in bollen vid målvaktens högra stolpe.

Kristian Haynes och Peter Swärdh gjorde en del förändringar i halvlek som belönade sig för TFF:s del.Foto: Niklas Gyberg Ivarsson

Med knappt fem minuter kvar av första halvlek satte Wanderson även 3–0 och det var ett frustrerat och avmätt TFF som spelade klart första halvlek.

I den andra halvleken fick trelleborgarna bättre styr på sitt spel, Sebastian Ohlsson kom in istället för Robin Nilsson på mitten och TFF kunde hålla i bollen lite mer.

Med en knapp timme spelad fick Erik Andersson bollen utanför straffområdet efter att Zoran Jovanovic vunnit boll tidigt. Andersson tog lugnt emot bollen och kunde placera in 1–3 på ett fint skott.

– Zoran vet att jag är bakom honom så han skarvar den lätt och jag tar emot och skjuter mot första, säger mittfältaren.

Efter en dålig första halvlek tyckte Erik Andersson att den andra var mer i stil med det TFF vill göra i år.

– Jag tycker allmänt vi gör en bättre match i andra halvlek och jobbar som ett lag och pressar tillsammans. Andra halvlek visar att vi är ett bra lag, fortsätter han.

Landslagskaptenen Andreas Granqvist var en gigant för HIF i vanlig ordning.
Landslagskaptenen Andreas Granqvist var en gigant för HIF i vanlig ordning.Foto: Niklas Gyberg Ivarsson

HIF slog av lite på tempot och istället visade TFF upp en del fina intentioner. Haris Brkic, som ersatt Erik Andersson efter en dryg timme hade även en boll i mål som dömdes bort efter offside. Men det räckte inte till mer och TFF förlorade med 1–3.

– Man ska vara försiktig att värdera både de bra sakerna och de dåliga. Vi är lite efter HIF i bolltempo men jag tycker vi äter in det i andra halvlek, säger Peter Swärdh.

– Men när vi får det här spelet emot oss så måste vi kunna försvara oss bättre, så starka är inte HIF att de ska kunna göra så enkla mål på oss.