Karlberg inte nöjd med VM-resultatet

Innebandy Artikeln publicerades
Sveriges Tobias Gustafsson och Jonas Adriansson och Danmarks Jesper Schmidt, Anders Holm och David de Fries under matchen i innebandy-VM för herrar (grupp B) mellan Sverige och Danmark. Sverige vann med 25–0.
Foto: Jessica Gow/TT
Sveriges Tobias Gustafsson och Jonas Adriansson och Danmarks Jesper Schmidt, Anders Holm och David de Fries under matchen i innebandy-VM för herrar (grupp B) mellan Sverige och Danmark. Sverige vann med 25–0.

Det blev åttondeplats för Danmark och dess förbundskapten, trelleborgaren Mikael Karlberg, i innebandy-VM. ”Jag är inte nöjd”, konstaterar Karlberg, som nu får se om han blir kvar som förbundskapten.

Danmark överraskade i VM för två år sedan och kom femma. En historisk framgång för laget.

Till detta VM:et i Tjeckiens huvudstad Prag, var de flesta spelarna i truppen VM-debutanter och det var även förbundskaptenen, Mikael Karlberg, som bor i Trelleborg sedan ett par år tillbaka.

VM var en häftig upplevelse tyckte han, men han är inte nöjd med åttondeplatsen.

– Spelarna var hyfsat nöjda och förbundet var nöjt med att vi nådde vår målsättning, att bli bland de åtta bästa. Men jag är inte nöjd, konstaterar Mikael Karlberg.

– Vi var inte redo att spela så många matcher mot så bra motstånd på så kort tid. Varken samspelsmässigt eller fysiskt, säger han.

Danmark hade en strulig VM-uppladdning och på grund av logistiska skäl blev det bara en träningsmatch inför turneringen.

– Jag gillar inte att skylla på något men uppladdningen var en orsak till att vi gjorde så många misstag i matcherna. De flesta spelar i danska ligan och är inte vana vid det tempo som det blir i VM-matcherna, förklarar Mikael Karlberg.

Danmark inledde med att förlora med 3–9 mot Norge, en match som laget på förhand hade förhoppningar om att vinna.

– Vi började bra och ledde med 3–2 efter första perioden. Sedan slappnade vi av och hade en tung andraperiod som de vann med 5–0.

Sedan blev det 1–7 mot Finland och hela 0–25 mot Sverige i gruppspelet.

– Sverigematchen var den vi brydde oss minst om, vi offrade den matchen. Vi vilade spelare då för att vi hade åttondelsfinalen dagen efter.

– Samtidigt är det Sveriges svaghet, att de går in lika mycket för en match mot oss som de andra. Finland stängde ner efter att de hade 5–0 mot oss. Sverige fortsatte att springa. Jag tror att det var det som blev avgörande längre fram, att Finland sparade sig till matcherna som gällde mer, säger Karlberg och avser att Finland blev världsmästare efter att ha besegrat Sverige med 6–3 i finalen.

Danmark besegrade Estland med 3–2 i åttondelsfinalen. Sedan blev det 1–10 i kvartsfinalen mot hemmanationen Tjeckien.

– Att vi tog det lugnt mot Sverige var det som räddade oss i åttondelsfinalen, att vi sparade oss till den, säger Karlberg.

Därefter blev det förluster mot Tyskland (2–4) och Norge (5–9) i placeringsmatcherna och Danmark blev åtta.

– Spelarna är inte tillräckligt bra tränade för att klara av det tempot i så många matcher. Vi skulle kunna ställa hårdare krav på spelarna men vi har så litet urval av spelare att kraven skulle göra att vi skulle få ännu färre att välja på.

– I tidigare VM har Danmark spelat i de lägre grupperna och fått en vilodag innan åttondelsfinalen. Nu spelade vi tre dagar i rad innan åttondelen, säger Mikael Karlberg.

Annars var han nöjd över att få uppleva ett VM.

– Det var fullt på läktarna och bra tryck i alla matcher. Jag lovade mig inför VM att jag skulle passa på att njuta av att vara där och det gjorde jag.

Hans kontrakt som förbundskapten varade bara till och med VM.

– De har flaggat för att de är intresserade av en fortsättning och vi ska prata om det framöver. Sen får jag se när de presenterat något konkret hur jag ställer mig till det. Det är viktigt att det är något väl genomtänkt och att det är lite bättre struktur och jag måste prata med min familj om det också, säger Mikael Karlberg.

Mikael Karlberg, förbundskapten för Danmarks landslag, hjälper även Höllviken med att vara läktarcoach under hemmamatcherna.
Foto: Tomas Nyberg
Mikael Karlberg, förbundskapten för Danmarks landslag, hjälper även Höllviken med att vara läktarcoach under hemmamatcherna.