Annons

Jonas Bergström: Jonas Bergström: Vi vet VARt vi ska rikta vårt tack

Många har kritiserat införandet. Men efter 1–0-segern i VM-premiären mot Sydkorea vet vi alla VARt vi ska rikta vår tacksamhetsskuld. Och nu kan vi drömma om en midsommardagsskräll.
Jonas BergströmSkicka e-post
Krönika • Publicerad 18 juni 2018
Jonas Bergström
Detta är en personligt skriven text i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Andreas Granqvist jublar efter segern i måndagens VM-premiärmatch mot Sydkorea.
Andreas Granqvist jublar efter segern i måndagens VM-premiärmatch mot Sydkorea.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det är inte varje dag Sverige vinner en VM-match i fotboll. Senaste VM-segern togs den 15 juni 2006. Då var jag själv på läktaren på Olympiastadion i Berlin och var en av de uppemot 45 000 svenskar på läktaren som fullständigt skrek ut sin glädje efter att Fredrik Ljungberg nickat in segerbollen mot Paraguay i 89:e minuten.

Inför och under matchen mot Sydkorea kände jag för alla de gulklädda på läktaren som tagit sig till Ryssland, där strul med både visum och dyra hotell försvårat det för många att kunna följa VM på plats. Jag önskade dem en dag de aldrig skulle glömma.

Annons

För jag var även på läktaren senast Sverige spelade en VM-premiär, på Signal Iduna Park i Dortmund. Sverige mötte VM-debutanten Trinidad och Tobago. Allt annat än en seger var inte godkänt.

Det blev mållöst och man var besviken när man inte fått se sitt första VM-mål, på förhand skulle ju Sverige göra flera i den matchen.

Men de svenskar som var på Nizjnij Novgorod-stadion fick jubla över ett svenskt mål.

Men det krävdes alltså teknologi för det.

Många har varit kritiska mot VAR-systemet. Men nog måste vi känna tacksamhet mot att teknologin införts. När Viktor Claesson föll såg det ut som en given straff. Nu när domaren Joel Aguilar, från El Salvador, inte blåste, ryckte de videogranskande domarna in.

Om Aguilar förlitade sig på VAR och därför inte blåste straff vet vi inte, men faktum är att han inte blåste straff i förstaläget. Inte heller om han blåst straff om VAR inte funnits.

Att videogranskningen tar tid och fördröjer spelet – men också känslorna – har varit en del av kritiken. Men den där minuten som det tog innan domaren blåste för straff – jag blev lika glad då som när domaren pekar på straffpunkten direkt efter en förseelse.

Jag kan leva med att VAR fördröjer spelet, så länge det blir rättvist.

För 1–0 till Sverige mot Sydkorea var rättvist.

Sverige skapade tillräckligt med chanser för att vinna. Tillräckligt med chanser för att vi kan säga att Sverige var det bättre laget.

Annons

Det borde varit ledning redan i paus.

Man får inte missa sådana chanser som Marcus Berg gjorde efter en halvtimme om Sverige ska ta sig vidare från den här gruppen.

Det var också synd att Berg inte satte chansen för det kan ju bli en målskillnadsaffär för att gå vidare.

Men det viktigaste var att Sverige lyckades ta den första segern i en VM-premiär sedan 1958.

Sydkorea var i ärlighetens namn ett av de svagaste lagen vi sett i VM hittills.

Men matcherna ska vinnas. Och jag är positiv inför fortsättningen.

Sverige har en betongmur till försvar. Även världens bästa lag får jobba för att göra mål på blågult.

Framåt fanns det ändå bra intentioner.

Det som man kan önska mer är att den individuella skickligheten höjs lite. Jag nämnde Marcus Berg. Likaså kan vi konstatera att Emil Forsberg inte är riktigt i slag. Vi får hoppas att han hittar självförtroendet och vågar utmanar mer redan till nästa match. För vi vet ju vad han kan. Han måste kunna göra något oväntat för att Sverige ska kunna överraska offensivt.

Segern innebär att VM lever till den tredje gruppspelsmatchen, det hade varit tråkigt annars.

Annons

Och segern innebär att Sverige kan skicka ut den regerande världsmästaren på lördag. Vem hade kunnat ana det bara för två dagar sedan.

Mexiko imponerade stort, men Tyskland är i en formsvacka. Jag kände inför mästerskapet att de saknar spets framåt för att gå hela vägen, den känslan består efter premiären mot Mexiko.

Vi får hoppas att de inte hittar formen de närmaste dagarna. Dessutom kommer de att känna pressen på lördag, de måste vinna.

Och de möter Janne Anderssons landslag som sannerligen inte är lätt att göra mål på.

Jag är övertygad om att de känner oro.

Skulle Tyskland åka ut i gruppspelet vore det en stor sensation. Och det skulle i så fall innebära att det är fjärde gången på de fem senaste VM:en som det regerande mästarlaget åker ut redan i gruppspelet. Frankrike gjorde det 2002, Italien 2010 och Spanien 2014. Jag ser gärna att den tendensen fortsätter.

Sverige har sin livs chans att skrälla.

Och det vi kan konstatera är att Sverige nu kan försvara sig till ett avancemang. För två kryss räcker för att gå vidare, oavsett utgång i de andra matcherna.

När man säger det så, så låter det inte som en omöjlig uppgift för Janne Anderssons landslag.

Annons
Annons
Annons
Annons