Annons

Isaksson: ”Det grämer mig än i dag”

Strafförlusten mot Holland i EM-kvartsfinalen 2004 är det tyngsta nederlaget i karriären. Det berättar Andreas Isaksson i podcasten Fotbollsexperterna, där han summerar sin karriär.
Fotboll • Publicerad 26 november 2019
Andreas Isaksson när han var tillbaka på Vångavallen den 22 september förra året, när Djurgården mötte TFF i allsvenskan. Det blev hans sista match på Vångavallen.
Andreas Isaksson när han var tillbaka på Vångavallen den 22 september förra året, när Djurgården mötte TFF i allsvenskan. Det blev hans sista match på Vångavallen.Foto: Andreas Hillergren/TT

I senaste avsnittet av podcasten Fotbollsexperterna, intervjuar programledaren och före detta fotbollsproffset Erik Edman Smygesonen Andreas Isaksson.

Edman känner målvakten från Trelleborg väl sedan tiden i landslaget ihop. Båda bodde också i Turin samtidigt, då Edman var proffs i Torino, när en 17-årig Andreas Isaksson var proffs i Juventus. Senare i karriären spelade de även ihop i franska Rennes.

Annons

I intervjun summerar Andreas Isaksson sin karriär, som avslutades för ett år sedan.

Bland annat berättar han om vilken som var den värsta förlusten i landslaget. Det tycker han var kvartsfinalförlusten i EM 2004, när Sverige åkte ut mot Holland på straffar.

– Vi spelade bra i den matchen. Jag tar ingen straff heller och det grämer mig än i dag. Cocu (Philip) sköt i stolpen, annars var jag inte så nära. Det är det tyngsta nederlaget, säger Andreas Isaksson.

Samtidigt tycker han att just EM 2004 i Portugal, var det bästa mästerskapet i hans karriär.

– Det var den roligaste turneringen. Det kändes som att vi kunde gått hur långt som helst där, säger han.

Isaksson berättar också om när han fick chansen i TFF i allsvenskan 1999 som 17-åring.

– Det var en häftig tid, men det hände så mycket så fort så man kommer knappt ihåg det. Det gick väldigt fort för mig. Livet ändras på en sekund, till något bra för mig, säger han.

Efter elva allsvenska matcher skrev han på för Juventus.

– Han (agenten Roger Ljung) kom hem till mig och mina föräldrar. Mamma tyckte inte jag skulle åka. Men jag fyllde 18 år några månader senare och pappa tyckte jag skulle åka.

– Det blev kanske inte superbra i Juventus men det var otroligt häftigt att komma dit. Det var rätt tufft att bo ensam i ett annat land. Det blev bra att komma hem igen, säger Isaksson, om valet att flytta till Djurgården 2001.

Annons

I podcasten berättar han även om vilken match han var mest nervös inför.

– Kvalmatchen (till EM) mot Danmark 2015, då visste jag att det var sista möjligheten för mig att spela ett mästerskap för jag hade bestämt mig för att jag skulle sluta. Jag hade slutat då, men efter EM om vi gick dit. Då var jag riktigt nervös. Jag mådde nästan illa den matchdagen. Jag kom ihåg att jag sa till Kim (Källström) att jag mår inte bra. Det vara bara ångest, säger Isaksson i podcasten.

Sverige vann det play off-mötet och EM i Frankrike 2016 blev Isakssons sista mästerskap.

Målvakten från Östra Torp berättar också att det var i Holland han trivdes bäst, under alla hans år som fotbollsproffs. Han spelade i PSV Eindhoven under fyra säsonger, 2008 till 2012.

Han lyfter också fram TFF:s före detta målvaktstränare Janne Ericsson, som den som har betytt mest för honom i hans karriär. Han tackar även förbundskaptenerna Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg för att de valde att satsa på honom i landslaget tidigt.

Fakta

Andreas Isaksson

Född: 3 oktober 1981.

Moderklubb: Östra Torp Gif.

Klubbar i karriären: TFF (92-99), Juventus (99–01), Djurgården (01–04), Rennes (04–06), Manchester City (06–08), PSV Eindhoven (08–12), Kasimpasa (12–16), Djurgården (16–18).

Landskamper: 133 A-landskamper, 23 (U21), 1 (U18), 19 (U16).

Meriter: 6 mästerskap med Sverige (VM 2002, EM 2004, VM 2006, EM 2008, EM 2012, EM 2016). Årets målvakt i Svensk fotboll 10 gånger (2002-05, 2009, 2011-15). Två SM-guld med Djurgården (2002, 03). Två cupguld med Djurgården (2002, 18). Gruppspel i Champions League med PSV Eindhoven 2008.

Jonas BergströmSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons