Hyllningen till Stycket efter VM-succén: ”Han banar väg för oss”

Sverige har inlett huvudrundan i VM på bästa sätt och har krattat för en semifinalplats.
Trelleborgaren Andreas Nilsson gjorde sin bästa match i VM när Sverige slog Tunisien med 35–23.
Handboll/Herning • Publicerad 19 januari 2019

Inför matchen mot Tunisien ställde sig många frågan: hur skulle Sverige klara sig utan vadskadade Jim Gottfridsson?

Svaret blev att samarbetet Kim Andersson/Andreas Nilsson intensifierades och blev helt avgörande. Kim till ”Stycket” – det var melodin då Sverige avgjorde matchen.

Kim Andersson satte tre skott av tre möjliga i första halvlek och levererade fem målgivande passningar, oftast till Andreas ”Stycket” Nilsson på Nilsson, som var ett sedvanligt svårfångat stycke.

Men matchen inleddes med besvär för svenskarna. Mosbah Sanaï sköt tre raka mål och gav afrikanerna ledningen med 3–1 initialt. Sverige hade inga problem med att göra mål – desto större med att förhindra att Tunisien gjorde det. Ett mästerskap där Andreas Palicka och Mikael Appelgren skämt bort Sverige med stora insatser mellan stolparna, fick vi nu se någonting annat.

Andreas Palicka blev utbytt efter 15 minuter och då hade han inte räddat en enda boll! Mikael Appelgren kom in och fick direkt tag på några skott.

Efter 14 minuter låg Sverige under med 8–9, men därefter tog man över kommandot. Och som sagt – ofta med Kim Andersson som hovleverantör av mål och assist.

– Vad bra han är i dag igen! Man skulle kunna tro att han är född på Balkan med den handleden. Det är guld i den handleden, sa Claes Hellgren, expertkommentator på TV3, och fortsatte med att berömma 36–årige högernian från Ystads IF:

– Grymt spelat av honom, den gamle!

Andreas Nilsson gjorde hela sex mål i första halvlek, och även han hyllade Kim Andersson i halvtid.

– Ja, hehe, han har faktiskt hittat in i det i dag. Det känns bra, sa ”Stycket”, apropå det helskånska samarbetet med Kim, som bjöd tillbaka efter matchen.

– Ah men han banar ju väg för oss niometersspelare. Speciellt i dag. Han ju rätt stor, tar rätt så mycket plats. Tacksamt för oss att skjuta mot lite lägre försvarare, och i dag får han ju rätt många lägen själv, sa Kim Andersson.

Kim Andersson inledde andra halvlek med att stega upp en tunisier på läktaren för att sedan knorra in sitt fjärde mål i matchen. Sverige drog ifrån till 23–16.

När Andreas Nilsson tog det lite lugnare med målgörandet i andra halvlek (i truppen nyinsatte Fredric Pettersson kom ersatte på plan) tog Niclas Ekberg över. Han var säkerheten själv på kantskott, kontringar och straffar, och när han satte sitt sjunde mål en bit in i andra halvlek betydde det 28–20. Lite senare hade man drygat ut ledningen till 30–21 och ett desperat och frustrerat Tunisien tog timeout.

Det hjälpte.

Inte.

Med fem minuter kvar ledde Sverige med tolv mål och matchen var sedan länge avgjord. Om Sverige nu vinner nästa match, mot Norge på måndag, så är semifinalplatsen klar.