Höllviken är med i utbrytarliga

Innebandy Artikeln publicerades
Joon Berggren, i svart, är tränare för Höllvikens herrlag i SSL. Till höger om honom syns en annan trelleborgare i föreningen, Fredrik Sjöstedt. Elitklubbarna i innebandy vill nu starta en egen liga.
Foto: Tomas Nyberg
Joon Berggren, i svart, är tränare för Höllvikens herrlag i SSL. Till höger om honom syns en annan trelleborgare i föreningen, Fredrik Sjöstedt. Elitklubbarna i innebandy vill nu starta en egen liga.

Höllvikens IBF och de andra elitföreningarna i Sverige har tagit beslutet att bilda en ny innebandyliga, Premier Floorball League, utanför Svenska Innebandyförbundets regi.

På söndagen beslutade 23 av de 24 klubbarna i herrarnas och damernas högsta liga att bilda en egen liga till nästa säsong. Detta uppger Sveriges Radio.

Föreningen Svenska Superligan ska byta namn till Föreningen Premier Floorball League, vilket också den nya serien ska heta.

Ligan ska vara fristående från Svenska Innebandyförbundet.

Beslutet togs efter en långtgående konflikt mellan elitföreningarna och förbundet. Föreningarna vill ta del av rättigheterna till Svenska Superligan, som ägs av Svenska Innebandyförbundet.

Höllvikens IBF, med flera trelleborgare i laget, är en av klubbarna som deltagit i beslutet.

Det var endast Växjö av de 24 elitklubbarna som inte närvarade när beslutet togs.

– Det handlar om rådigheten, att ha möjlighet att använda SSL som ett varumärke vad gäller försäljningar, nya sponsoravtal och tv-rättigheter. Vi vill inte äga varumärket utan bara ha mandat att teckna vilka typer av sponsor- och medieavtal vi vill, säger Jörgen Hagman, ordförande i Höllvikens IBF, till TA-sporten.

Föreningen Svenska Superligan, som företräder klubbarna, har i många år diskuterat dessa frågor med förbundet.

– Jag skulle vilja säga att det inte har fungerat på åtta år. Det handlar om vem som är bäst lämpad att driva och utveckla SSL och det tycker vi klubbar att vi är, säger Jörgen Hagman.

Hur svårt kan det vara att komma överens?

– Ja många av oss mindre föreningar ställer samma fråga. Det är mycket en förtroendefråga. Det är egentligen ingen större konflikt mellan förbundet och klubbarna utan det är mer intresseorganisationerna som inte kommer överens, förklarar Jörgen Hagman.

– Om inte parterna hittar en lösning kommer det att startas en ny liga till hösten, säger han vidare.

En av trelleborgarna i Höllvikens lag, Fredrik Sjöstedt, har förutom att han spelar i laget även jobbat för klubben under många år tidigare. Han tycker det är bra att klubbarna sätter press på förbundet.

– När jag jobbade för klubben och var med på möten i de här frågorna var det trögt från förbundets håll. Det behöver hända grejer, anser Fredrik Sjöstedt.

– Till slut behövde klubbarna agera. Kanske att de hittar en lösning nu när allt ställs på sin spets, fortsätter Sjöstedt.

Höllviken avvaktar de närmste dagarnas händelser i frågan innan de tar ett definitivt beslut om hur de ska göra.

– Sista ordet är inte sagt. Klubbarna har av förbundet fått fram till söndag att bestämma sig. Vi kommer att ha ett styrelsemöte på torsdag där vi tar ett beslut. Men jag vill förtydliga att det är alla klubbars önskan att det här ska lösa sig med förbundet, alla vill innebandyns bästa, säger Jörgen Hagman.

Till Radiosporten har båda parter uttalat sig.

– Vi har tvingats till det här. Förbundet har inte ens startat en förhandling. De slog igen dörren och sedan dess har den inte ens stått på glänt. Det är beklagligt att det blir så här, men nu är vi där och alla är positiva att komma igång och det här kommer definitivt utveckla innebandyn, säger Krister Kalte, ordförande i Svenska Superligan, till Sveriges Radio.

– Ställningstagandet som är gjorda hittills från förbundet och förbundsstyrelsen är att vi inte är i ett läge att kunna tacka ja till den överenskommelse som erbjudits från utbrytargänget, säger Krister Azelius, styrelseledamot i Svenska Innebandyförbundet.