Helsingborg blir uteslutet och får böta

Sport Artikeln publicerades

Helsingborgs HK utesluts ur division ett södra. För Trelleborg HBK innebär det en fördel i toppstriden.

Lördagens match mellan Trelleborg HBK och Helsingborg HK spelades aldrig. Bortalaget Helsingborgs HK, farmarlag till allsvenska OV Helsingborg, dök aldrig upp.

Redan i söndags spådde handbollsförbundets tävlingschef, Ralf Lundberg, att Helsingborgs HK kommer att uteslutas. Domen fälldes i går av Småland-Blekinges Handbollsförbund.

Med tanke på omständigheterna, där strul med flyttade matcher har föregått lördagens walk over mot Trelleborg HBK, ges Helsingborg endast tre dagar när det gäller möjligheten att överklaga.

– Vi har precis mottagit ett mejl från förbundet och där det står, att eftersom Helsingborg inte kom till matchen mot oss, räknas det som en walk over och man utesluts också ur serien. Till detta ska läggas en bötessumma på 8 000 kronor till förbundet och 7 000 kronor till oss, meddelar Kristoffer Ekström i HBK-ledningen.

Uteslutningen innebär också, att Helsingborgs HK får börja om i lägsta serien och om detta säger Kristoffer Ekström så här:

– Detta måste vara en mindre katastrof för OV Helsingborg och hur ska man kunna locka till sig lovande spelare när ett farmarlag ligger i lägsta serien? Otroligt att en storklubb klantar till det så här men samtidigt visar det att laget legat i en alltför hög serie och där man ju flyttat matcher nästan hela säsongen.

Även om HBK-tjejerna var jättebesvikna efter den snöpligt missade matchen i lördags ser Kristoffer Ekström en positiv följdeffekt.

– Ja, jag tror det här kan tända till tjejerna lite extra i slutmatcherna!

Det innebär närmast mot Vinslöv borta på fredag där HBK-damerna kan säkra platsen i nästa säsongs division ett södra.

Svenska Handbollförbundets tävlingschef, Ralf Lundberg, förklarar tisdagens dom så här:

– Först tänkte vi ta beslutet direkt i förbundet men tyckte det var mest rätt, att Småland-Blekinges Handbollsförbund tog beslutet, eftersom man administrerar den södra damettan.

– Eftersom vi är så nära seriespurten får OV Helsingborg endast tre dagar på sig om man vill komma in med en rejäl förklaring i form av en överklagan. En överklagan ska i så fall ske direkt till Svenska Handbollförbundet men som jag ser det blir det ingen förändring och laget har ju helt klart gått på knäna en längre tid med ovanligt många flyttade matcher under hela säsongen.