HBK:s motståndare dök inte upp

Sport Artikeln publicerades

Trelleborg HBK:s damer var laddade inför den viktiga matchen mot Helsingborgs HK. Men bortalaget dök inte upp.

– Detta är en skandal, säger HBK:s lagledare Kristoffer Ekström.

I tisdags tog Helsingborgs HK, som är farmarlag till OV Helsingborg som spelar i allsvenskan, kontakt med Trelleborg HBK om att de ville flytta matchen. HBK ville inte det med så kort varsel.

Kristoffer Ekström hade kontakt med kanslisten i Helsingborg.

– I torsdags sa han att kommer vi så kommer vi. Då frågade jag om det är det beskedet jag får. Det är det svaret du får sa kanslisten. Vad är det för ett sätt, frågar sig Kristoffer Ekström.

Trelleborg HBK:s spelare var laddade för matchen, och publiken kom till Söderslättshallen, men motståndarlaget dök inte upp.

Detta i ett läge när det återstår tre omgångar i division ett och viktiga poäng står på spel. Lag 2 till 4 i tabellen säkrar en plats i nästa års division ett, som då bara kommer att ha två regionala serier istället för dagens fyra. Det är väldigt jämnt i toppen, där HBK just nu är trea.

– Konkurrenterna måste vara lika besvikna som vi är, detta är alltså en klubb som vill gå upp i elitserien. Katastrof, säger Kristoffer Ekström.

Helsingborg spelade på fredagskvällen borta mot Kalmar, en match som varit uppskjuten. De säger sig ha mailat till HBK på fredagskvällen om att de inte skulle komma.

– Men vår kanslist går hem på eftermiddagen så det mailet har vi inte sett, säger HBK:s tränare Fredrik Magnusson.

Helsingborg kommer nu med största sannolikhet att bli uteslutna i serien, det säger svenska handbollsförbundets tävlingschef Ralf Lundberg till TA-sporten, när han får turerna förklarade för sig.

– Regelverket säger i utgångsläget att de är uteslutna ur serien. Man får inte lämna wo i division ett. Skulle laget drabbas av hastig magsjuka eller så kan det accepteras med wo. Kan man inte få ihop lag ska man hålla sig i en lägre division, säger Ralf Lundberg.

– Det har varit mycket strul med Helsingborg hela säsongen med flyttade matcher, fortsätter Lundberg.

Helsingborg hade meddelat förbundet på fredagen att de inte skulle komma, därför dök inte domarna upp till matchen.

– Det är ännu mer till deras nackdel, att man inte meddelar Trelleborg, ett mail på fredagskvällen hjälper inte. Vi ska titta på detta ärende i början av veckan, sedan kommer ett beslut, säger Ralf Lundberg.

TA-sporten fick tag på Helsingborgs kanslist, Bengt Jönsson, som pratat med HBK.

– Trelleborg fick besked i tisdags att vi inte kunde få ihop lag, det är gott om tid, säger Bengt Jönsson.

Men HBK gick ju inte med på att flytta matchen?

– Det är svagt att inte flytta matchen, vi har flyttat många matcher men nu när vi sitter i knipa är det ingen som bryr sig, anser Jönsson.

Men ni meddelade inte Trelleborg att ni skulle komma?

– Jag mejlade dem i går på eftermiddagen. Ledarna gjorde vad de kunde men vi var ont om folk. Vi kan inte trolla. TK (tävlingskommittén) får avgöra det nu, säger Bengt Jönsson.

Det är ju tråkigt att serien avgörs så här.

– Ja, men vi hade inget lag.

Helsingborgs tränare, Jörgen Riex, trodde att HBK visste att matchen var flyttad.

– Vi har meddelat sen innan att vi ville flytta matchen, märkligt att inte Trelleborg fått det beskedet. Jag trodde det var klart. Det får du ta med vår kanslist, jag hade meddelat honom.

– Vi fick inte ihop lag, vi har skador i laget och sedan är det sportlov.

Att det var sportlov har ni ju vetat länge?

– Men inte att vi skulle få massa skador, det kan vi ju inte veta. Vi kan inte spela med fyra spelare.

Men ni kunde spela igår (fredag)?

– Ja, men de spelarna kunde inte i dag. Vi har flyttat många matcher denna säsong, jag tycker att man ska hjälpas åt när man inte får ihop lag, säger Jörgen Riex.

Spelare och ledare i Trelleborg HBK var upprörda.

– Jag har spelat handboll sen jag var tio, jag har aldrig varit med om att bortalaget inte dyker upp. Det är respektlöst och synd om publiken, säger Dajana Jovanovic.

– Det är för jävligt. Detta är skittråkigt, jag var skittaggad för att spela, säger Linnea Rasmusson.

– Det är skandal att en förening som vill upp i elitserien med sitt förstalag beter sig så här. Vi plockar upp juniorer för den här matchen eftersom vi också har mycket skador, säger tränaren Fredrik Magnusson.

Om nu Helsingborg utesluts ur serien innebär det att alla resultat mot dem tas bort. Det ger HBK en fördel eftersom Helsingborg, som ligger nia, vann mötet i höstas mot HBK.

– Det är inte på det här sättet man vill ta en plats i division ett nästa år, säger Fredrik Magnusson.