HBK kvar i tvåan – slog Helsingborg

Handboll Artikeln publicerades
MArko Lapcevic gjorde sex mål och var en stark bidragande orsak till HBK:s vinst mot Helsingborgs HK.
Foto: Niklas Gyberg Ivarsson
MArko Lapcevic gjorde sex mål och var en stark bidragande orsak till HBK:s vinst mot Helsingborgs HK.

Den tredje och avgörande kvalmatchen mot Helsingborgs HK började nattsvart för HBK. Men efter flera fina prestationer lyckades laget ta sig till dödläge. Då klev straffspecialisten fram.

HBK spelar fortsatt i division två efter en magvridande rysarmatch i Söderslättshallen under lördagen.

Det började dock skakigt. Redan inom några minuter av den avgörande kvalmatchen låg hemmalaget under med fyra bollar. Då tog Marko Lapcevic tag i matchen.

– Vi fick inte igång försvaret i början, men sen blev vi mer kompakta och de började stressa upp sig när vi kom ikapp, säger han.

– Sen sa vi i omklädningsrummet att det gäller att alla gör sitt bästa sista 30 på hela säsongen. Det tycker jag vi gör och det är en jäkla lättnad.

När laget gick till tio lika var det Marko Lapcevic som fintade skott och släppte bollen bakom ryggen till Hugo Rickardt. Målet därefter var det än nästan ännu läckrare passning som friställde Filip Linde och 12–11 gjorde han själv.

Även Lukas Jönsson i HBK:s mål stod för en formidabel insats.
Foto: Niklas Gyberg Ivarsson
Även Lukas Jönsson i HBK:s mål stod för en formidabel insats.

– Det gick bra där, men det är ju en lagsport ju, säger Marko Lapcevic.

Efter 30 minuter stod det 13 lika.

Andra halvlek började lite försiktigare, med flera misstag och missade skott från bägge lagen. Lukas Jönsson i HBK:s mål stod också för ett flertal avancerade räddningar som höll HBK med ett nätt och jämnt övertag.

Stämningen på planen på planen var hätsk och stundens allvar gjorde sig påtagligt i båda led. Helsingborg åt sig ikapp och hade ledningen under en period, tills HBK kvitterade igen.

Med tre minuter kvar av matchen skulle avgörandet komma. Hugo Rickardt kom loss i en kontring och stoppades fult av en Helsingborgsförsvarare. Det hela slutade med rött kort och straff.

Då klev Fredrik Zander fram.

– Jag tänker inte så mycket. Jag var skadad i ryggen så vi bestämde att jag bara skulle vara med och lägga straffarna. Den skulle bara in, det var inte mer än det, säger han.

Publiken skrek som galningar och domarnas diskussion drog ut på tiden medan Fredrik Zander gick runt och studsade bollen. När han väl skulle slå den var det dock ingen tvekan.

– Ska jag vara helt ärlig tycker jag nästan det är mer nervöst av att sitta på bänken och kolla på än att gå in och lägga den straffen, säger Fredrik Zander.

Efter det fick Helsingborgarna stressa för att få till en kvittering. Något som bara ledde till en kontring där Filip Linde, lagkaptenen i HBK, fick sätta det definitiva avgörandet i sin sista match för Trelleborg HBK. Kevin Larsson ökade sedan på och det blev i slutändan en tremålsseger för HBK.

Filip Linde på väg att göra sitt sista mål innan han lämnar Trelleborg HBK.
Foto: Niklas Gyberg Ivarsson
Filip Linde på väg att göra sitt sista mål innan han lämnar Trelleborg HBK.

Även för lagets tränare, Krister Lindgren, var det sista matchen i HBK, nästa säsong återfinns han som tränare i Handbollsligan för nyligen uppflyttade OV Helsingborg, alltså samma klubb som Helsingborgs HK.

– Det var roligt att se att de blev så glada nu och får ut en glädje och en positiv upplevelse av den här säsongen, säger han.

– Sen blir nästa i maj och där är en del av killarna som var med och förlorade i dag som jag ska ha med på träning, så det ska bli intressant att se dem också, fortsätter Krister Lindgren.

Vinsten betyder att Trelleborg HBK tog sista chansen och vann kvalavgörandet för att få stanna kvar i division två nästa år.

– Nu ska vi bara njuta och slappna av, så återhämtar vi oss till nästa säsong, avslutar Marko Lapcevic.

Trelleborg HBK–Helsingborgs HK 26–23 (13–13)

HBK: Marko Lapcevic 6, Fredrik Zander 4, Filip Linde 4, Jonathan Roth 4, Kevin Larsson 2, Kevin Olin 2, Hugo Rickardt 2, Alexander karlsson 1, Niclas Karlsson 1.