HBK har fått en ny tränare

Sport Artikeln publicerades

Darko Pranjic. Så heter Trelleborg HBK:s nye tränare. 40-årige Pranjic som har en meriterande spelarkarriär fanns redan i klubben, som tränare för 16-årslaget.

På tisdagen började Trelleborg HBK sin försäsongsträning. De åtta A-lagsspelare från föregående säsong som var där fick bekanta sig med lagets nye tränare, Darko Pranjic.

Han tränade förra säsongen klubbens A-pojkar (15-16 år). Nu är det han som får ansvaret att leda HBK i nystarten i division ett efter att laget åkt ur allsvenskan.

– Jag vill hjälpa Trelleborg till att få ett bra handbollslag igen, säger Darko Pranjic.

Han presenteradespå ett spelarmöte på måndagskvällen. Redan på tisdagen ledde han första träningen.

– Avsikten är att han ska leda laget kommande säsong, säger Lars Mårtensson, tävlingsansvarig i Trelleborg HBK.

Dock är inte all formalitet på papper ännu.

– Darko är jättebra på att utbilda unga killar. Han har gjort ett enormt lyft både fysiskt och spelmässigt med våra A-pojkar denna säsong, säger Lars Mårtensson om varför valet föll på Pranjic.

– Spelarna är bra men har dåligt självförtroende efter förra säsongen, jag vill hjälpa dem tillbaka till allsvenskan, säger Pranjic.

Men han kommer att fortsätta träna A-pojkarna parallellt med A-laget.

– Det blir mycket handboll för mig men jag vill inte lämna killarna, säger Pranjic.

Han är kroat,men född och uppvuxen i det som idag är Bosnien. Efter att han lämnat sitt hemland var han handbollsproffs i närmare 20 år. Han har spelat i högsta divisionen i Kroatien, Ungern och Italien samt i andradivisionen i Tyskland och Spanien.

Vid senaste utlandsuppdraget var Darko Pranjic spelande tränare och sportchef i den italienska klubben Fasano, där HBK:s Senad Alkic spelade för ett par år sedan då Pranjic värvade honom.

Han kom till Sverigeoch Trelleborg för två år sedan eftersom hans sambo Emina, som han träffade i Trelleborg via bekanta, bor här. När hans kontrakt i Italien gick ut valde han att flytta till Emina.

– Vi hade ett möte efter säsongen där vi kom fram till att vi ville ha bra disciplin och bra träningar, att det är det vi vill prioritera. De tycker att Darko passar in på den beskrivningen. Han har utvecklat pojkar A mycket. Det här känns bra, det ska bli spännande, säger Max Falkman.

Frågan är vilka spelare Pranjic har att förfoga över till nästa säsong. Av förra årets A-lagstrupp var åtta spelare representerade på träningen igår. Fem av dem är klara för spel till nästa säsong (se faktaruta).

– Vår förhoppning är att vi inom 14 dagar ska ha spikat truppen, säger Lars Mårtensson.

En annan av förra åretsA-lagsspelare som var på plats på träningen igår var Daniel Bygdemark. Den före detta IFK-spelaren och Norgeproffset missade nästan hela förra säsongen på grund av en knäskada. Han rehabtränar fortfarande och var igår ute och sprang när de andra tränade handboll.

– Det känns bättre men jag vet inte när jag kan börja träna handboll igen, säger linjespelaren.

Kan du tänka dig att stanna i Trelleborg?

– Jag har kontrakt till sista maj så jag är här till dess i alla fall. Nu har jag rotat mig här nere, men mitt mål är såklart att spela så högt upp som möjligt, men jag lär tyvärr inte vara så attraktiv nu efter min skada, säger Bygdemark.

Laget ska nu träna tre träningar i veckan. Under tiden ska truppen spikas. Men den viktigaste pusselbiten, tränaren, är klar.