Haynes: Det räcker inte med bra lön

Sport Artikeln publicerades

I kväll kan TFF skicka ut Hammarby ur allsvenskan. Kristian Haynes avgör gärna, men tycker det är tråkigt om båda Stockholmsklubbarna spelar i superettan 2010. ”Trist för allsvenskan”, säger han om scenariot där både Hammarby och Djurgården åker ur.

TRELLEBORG. Örgryte, Djurgården och Hammarby. Två av lagen tvingas lämna, ett får kvala för att hålla sig kvar.

Kristian Haynes spelade i AIK under närmare tre säsonger och har upplevt hårda duster med Stockholmsklubbarna, ändå ser han gärna att någon av dem är kvar.

– Det är tufft för allsvenskan om båda Stockholmsklubbarna åker ur, därför tror jag det vore bra om ett av dem stannar kvar, säger Haynes. För egen del ser jag det som två fina bortamatcher med bra publik som man skulle missa. Men presterar man inte bättre får man ta ett år i superettan, så är det bara, och Örgryte har gjort ett jättejobb som kommit tillbaka. På så vis är de värda att stanna kvar.

Enligt statistiken borde TFF göra allt för att slå Hammarby. Av de tre bottenlagen är nämligen Hammarby TFF:s mardrömsmotståndare, Örgryte en önskemotståndare och Djurgården mitt emellan.

Kristian Haynes tror inte att statistiken spelar så stor roll.

– Varje år är ett nytt år och till nästa säsong kan trupperna vara helt annorlunda.

Varför ligger Djurgården och Hammarby i botten?

– Djurgården har inte materialet, ingen av spelarna hade gått in i vårt lag. Djurgården var dåliga redan förra året, därför låg det i luften att det skulle hända något med truppen. Kraven sänks aldrig, fansen drömmer alltid om guld, men ingenting hände på spelarsidan.

– Hammarby har egentligen ett alldeles för bra lag för att åka ur. När det går tungt är det viktigt med spelare som har karaktär och som kan hantera motgångar, då räcker det inte med att ha bra lön. Spelmässigt har det inte hänt så mycket i offensiven. De är skickliga på mittfältet och defensivt är de ganska rejäla, men de har inget djupledsspel.

Kristian Haynes hoppas att hans lag skärper sig i årets sista hemmamatch efter några tama insatser på slutet.

– Vi tar med oss årets sista insatser in i nästa säsong och för egen del är det alltid roligt att lira. Jag är frisk och uppskattar att jag kan spela, det är inget man kan ta för givet med tanke på alla skador vi haft under säsongen.

Hur ska ni besegra Hammarby?

– Vi ska gå ut och verkligen sätta ta initiativet i matchöppningen. Vi ska driva matchen och vinna närkamperna, så som vi gjort tidigare under säsongen på Vångavallen. Hammarby kan vara ute ur allsvenskan och måste våga vinna, men vi har varit bra hemma i år och ska inte släppa taget om den här matchen.

Kristian Haynes har svarat för tre mål i år men har inte nätat sedan 21 maj – mot Djurgården. I afton kan han sänka en annan Stockholmsklubb.

– Jag är sugen på att göra mål, säger han.