Gomez hann frälsa Tyskland

Mario Gomez var på väg att bli utbytt. Då nickade han in målet som gav Tyskland en drömstart på fotbolls-EM. Det blev tysk seger med 1–0 mot Portugal. "Jag räknade med att sätta ett mål till slut", sade Gomez.
Sport • Publicerad 10 juni 2012
Mario Gomez nickade till och sänkte Portugal.
Mario Gomez nickade till och sänkte Portugal.Foto:

Knappt 20 minuter var kvar att spela och Tysklands Mario Gomez var, precis som hela matchen, mållös så långt. Bara sekunder återstod innan Bayern München-forwarden skulle ha gjort sitt på Arena Lviv. Vid sidlinjen stod Miroslaw Klose redo att hoppa in och ersätta Gomez som anfallare under slutskedet.

Då, i 72:a minuten, spräcktes nollan i lördagens sena kvällsmatch. På ett högerinlägg från Sami Khedira nådde Gomez högst mellan de portugisiska backarna och nickade behärskat in 1–0 bakom Rui Patricio.

"Bara att sätta huvudet till"

– Inlägget var jättebra, det var bara att sätta huvudet till, sade Gomez i en tysk tv-intervju.

Klose fick snällt dra på sig överdragsvästen igen, och vänta ytterligare nästan tio minuter innan han till slut fick ersätta Gomez.

Matchen kryllade inte av målchanser innan Gomez gjorde segermålet. Den vassaste chansen hade Portugals Pepe strax före paus. Efter en hörna fick Real Madrid-backen ett läge i höjd med straffpunkten, och sköt ett skott som tog i underkanten av ribban och studsade ned på den tyska mållinjen.

Närmare mål än så kom aldrig Portugal, trots ett par bra kvitteringschanser i slutet av matchen.

"Hade otur"

– Vi slog in många inlägg, men kunde tyvärr inte ta tillvara på någon av chanserna. Det var ett bra försök, och vi visade bra attityd. Vi spelade bra, men hade otur, sade portugisiske yttern Nani enligt uefa.com.

I och med förlusten fortsätter Portugal att ha det tungt mot Tyskland i de stora mästerskapen. Även i VM 2006 och EM 2008 blev det portugisiska förluster mot Tyskland.

Grupp B fortsätter på onsdag med matcherna Danmark–Portugal och Holland–Tyskland.