Fransk afton i ukrainsk åska

Sport Artikeln publicerades

Åskan tystade nationalsången, men Frankrike gav svar på tal. 2–0 mot Ukraina placerar "Les Bleus" på god väg till kvartsfinal i fotbolls-EM. Matchen avbröts i nästan en timme i första halvlek på grund av ett kraftigt regn.

Avgörandet kom som en dolkstöt i ryggen på hemmafansen i Donetsk i östligaste Ukraina. Anfallsidolen Andrij Sjevtjenko hade just skjutit alldeles, alldeles utanför krysset, målvakten Andrij Pjatov gjorde fantomräddningar och publikens stöd mullrade lika tungt som åskan.

Då rasade allt.

25-årige Jérémy Ménez från Paris St-Germain hade misslyckats med en hel rad lägen när han fick bollen till höger i en snabb kontring, tog ett steg inåt och rullade in 1–0 vid ena stolpen.

Då hade det gått 53 minuter. När det hade gått 56 stod fransmännen i grupp och jublade igen, sedan 26-årige Yohan Cabaye från Newcastle utnyttjat snubbel i Ukrainas backlinje till att pricka in 2–0 från straffområdesgränsen.

Båda gångerna stod Real Madrid-stjärnan Karim Benzema för de avgörande passningarna.

Där och då tog spänningen slut.

Ukraina försökte, bytte in fler anfallare och gick över till någon form av 4–3–3. Det räckte till några halvchanser, men i slutändan var det ändå närmare 3–0 till Frankrike, via ett präktigt stolpskott från Cabaye.

För Frankrike räcker det därmed med oavgjort i slutmatchen mot Sverige på tisdag för att säkra en plats i kvartsfinalen.

Ändå hade fredagskvällen i Donetsk börjat allt annat än hoppingivande för "Les Bleus". Mitt i den franska nationalsången skrällde det till och blev tyst för ett ögonblick i högtalarna, när ett ordentligt åskväder drog in över stadion.

Matchen kom igång som planerat, men bara efter drygt fyra minuter körde holländske domaren Björn Kuipers spelarna av planen, mitt i en dundrande åsksmäll.

Med tanke på mängden vatten som sedan vräkte ned var det ett mindre mirakel att matchen till sist kunde blåsas igång igen, efter nästan exakt en timmes väntan. Donbas Arena är dock uppenbarligen lika bra dränerad som den är snygg. Åtminstone hämmades spelet oväntat lite av vätan.