Från fotbolls-VM till TA-cupen

Fotboll Artikeln publicerades
Dennis Melander, i mitten, och övriga i Real TFF blev coachade av Tom Prahl, där bakom på bänken, i TA-cupen i söndags. På torsdagen spelar Real TFF slutspel i cupen.
Foto: Niklas Gyberg Ivarsson
Dennis Melander, i mitten, och övriga i Real TFF blev coachade av Tom Prahl, där bakom på bänken, i TA-cupen i söndags. På torsdagen spelar Real TFF slutspel i cupen.

När TFF-veteraner spelade i TA-cupen var det även en comeback på tränarbänken. Tom Prahl coachade sina gamla adepter och det gör han även i torsdagens slutspel.

I somras var förre TFF-tränaren Tom Prahl en av ledarna i det svenska landslaget under fotbolls-VM. Han hade då som uppgift att scouta Mexiko och England.

I söndags satt han som tränare på en bänk igen – när han hoppade in som tränare för Real TFF i TA-cupen.

– Det var himla kul att få träffa spelarna igen, det blev som en nostalgiträff, säger tränaren med tre SM-guld på meritlistan.

Real TFF är ett lag av före detta TFF-spelare som i år ställde upp i TA-cupen.

När laget samlades på söndagen på Vångavallen inför deras gruppmatcher dök Tom Prahl och före detta materialförvaltaren Jan Lagerborg upp som en överraskning för spelarna.

– Det var Kristian (Haynes) som ringde mig och frågade om jag ville hjälpa till, så det blev en liten överraskning för de andra spelarna, säger Tom Prahl.

– Det var kul för det var ju lite olika årgångar i laget. Jag har haft alla under mina år i TFF utom Jonas Nilsson. Michael Hansson var ju till och med under Blackburn-äventyret, fortsätter Prahl, och syftar på matcherna i Uefa-Cupen 1994.

I söndagens gruppspel blev laget obesegrat och vann sin grupp. Därmed spelar de även i slutspelet på torsdagen.

Då sitter Tom Prahl på bänken igen.

– Jag får ju fullfölja mitt uppdrag. Det är en liten utmaning för spelarna att hävda sig mot de yngre, de är ju trots allt runt 40 år nästan alla av dem. Men de satsar såklart på att vinna nu när de är med.

Även för Tom Prahl blev det lite allvarligt när väl matcherna var i gång.

– Det var inte så allvarligt från början men efter ett par matcher fick man hjälpa till lite. Det är Kristian som har överblicken, men det går inte att sitta på bänken som en död fisk, säger Tom Prahl.

Blev det någon taktisk förändring?

– Nej det vet jag inte riktigt, men Kristian ändrade om lite i försvarsspelet efter två matcher. Det är spännande med futsal. Det har jag aldrig varit med om tidigare.

Annars är det med största sannolikhet snart dags för nya uppdrag för det svenska fotbollslandslaget för den gamle TFF-tränaren.

– Jag sitter och väntar på att Wettergren (Peter, assisterande förbundskapten) ska ringa mig nu när EM-kvalet är lottat. Jag hoppas att de vill ha mina tjänster igen, säger Tom Prahl.

När Janne Anderssons landslag spelade i VM-kvalet scoutade Prahl Frankrike och Holland. I VM scoutade han först Mexiko och senare England.

Nu räknar han med att scouta ett par av de länder som Sverige ska möta i EM-kvalet som inleds i mars. Sverige hamnade i samma grupp som Spanien, Norge, Rumänien, Malta och Färöarna.

Tom Prahl under ett träningspass på Vångavallen under hösten när han bevakade TFF:s träning.
Foto: Jonas Bergström
Tom Prahl under ett träningspass på Vångavallen under hösten när han bevakade TFF:s träning.

Under hösten var Tom Prahl en extra resurs i TFF. Han kikade på två träningar i veckan och fungerade som en mentor åt TFF-tränarna.

– Operationen lyckades men patienten dog. Vi hade bra samtal men vi fick aldrig lyftet som var nödvändigt.

– Nu gäller det för föreningen att se till att landa mjukt så det inte blir som förra gången klubben trillade ur allsvenskan. Men kan de behålla stora delar av truppen har de en bra stomme i superettan och sedan gäller det att även få in lite nytt i truppen.

Blir det något nytt uppdrag i TFF för dig?

– Det tror jag inte. Mitt uppdrag är slutfört och vi har inte diskuterat något något mer. Men vill de ha min hjälp eller råd ställer jag gärna upp, men det blir inget stort uppdrag.

Men på torsdagen blir det ett nytt uppdrag för honom, som tränare åt Real TFF i TA-cupen.