Falsterbo blev Zettermans genombrott

Falsterbo
Alexander Zetterman är en av flera svenska stjärnryttare som tävlar i Falsterbo Horse Show, den svenska ridsportklassikern som drar i gång till helgen. Segerhästen från förra året är såld, men Zetterman tror på goda chanser med Flecu i GP-hoppningen.
Foto:

Segern förra året var hans internationella genombrott. Alexander Zetterman glömmer aldrig söndagen den 13 juli 2014.

– Ett klassiskt exempel på att kunna förverkliga en dröm, säger 25-åringen, som nu är tillbaka för att skapa nya Falsterbominnen.

Artikeln publicerades 30 juni 2015.

I Alexander Zettermans karriär som hoppryttare är det befogat att tala om ett före och ett efter Falsterbo 2014. GP-segern gav honom internationellt erkännande och en plats i den svenska VM-truppen.

Och numera är han inte bara en del av den framgångsrika ryttarfamiljen Zetterman.

– Mitt namn har alltid varit associerat med att jag är Roynes son. Sakta men säkert kan man bygga sitt eget namn och inte vara i skuggan av någon annan, säger han.

Segerhästen Cafino är såld sedan i höstas. Numera är 11-årige Flecu hans bästa häst.

– I förhållande till Cafino har han många fördelar. Flecu är nog lite lättare att beräkna, lite lättare att rida. Cafino är väldigt elektriskt, det är väl den där explosiva kvickheten som Flecu inte har. Kapacitetsmässigt skulle jag säga att de är ganska lika.

Underlaget i Falsterbo talar för att det kan gå bra det här året också.

– När Flecu får komma ut på stora ytor och får lite momentum kan han få till det. Stora ytor och gräs passar honom bra.

I april återvände Alexander Zetterman till Sverige från anläggningen i Wellington, Florida, där han tillbringar knappt halva året.

Efter presskonferensen i Falsterbo på tisdagen laddar han i lugn och ro hemma i Linderöd.

Alexander Zetterman vet hur han ska ta sin andra raka seger i GP-finalen i Falsterbo nästa söndag:

– Samma som förra året; rida en dubbelnolla tillräckligt snabbt, konstaterar han, medveten om att det är lättare sagt än gjort.

Som vanligt är konkurrensen knivskarp, som sig bör i femstjärnig Grand Prix-hoppning. Bland många elitryttare att slå finns fader Royne, GP-vinnare i Falsterbo 2008.

Mycket är sig likt inför Falsterbo Horse Show. 700 funktionärer står redo när hästfesten drar igång till helgen.

Gräsmattan är ny för året, grönare och jämnare. Och för första gången har också dressyren en lagtävling som lockar de bästa i världen.

Förköpsintresset tyder på något större publiktillströmning än förra året.

8,5 miljoner ska delas ut i prispengar under veckan.

Titelförsvararen i GP-hoppningen är redo.

– Det finns egentligen inget som talar emot att jag ska kunna vinna igen. Flecu är 11 år, precis som Cafino var förra året, han har all rutin som krävs, säger Alexander Zetterman.