En kyligare Stefan Nilsson tror på final

Sport Artikeln publicerades

Säsongen var på väg att bli ett misslyckande. En förändrad detalj i skyttet fick plötsligt tävlingsduvorna att falla och Stefan Nilsson att hoppas på en topplacering på EM. Efter ett framgångsrikt 2012 känner trelleborgaren äntligen att han åter har hittat rätt.

Stefan Nilsson är bara 22 år men har redan mängder av internationell rutin bakom sig. Så mycket att han inte känner någon särskild upphetsning inför ett Europamästerskap.

– Förr var man jäkligt spänd. Nu har det blivit mer som ett jobb, man går upp med ett annat självförtroende. Nu är man där för att prestera, förut var det bara roligt att vara med, säger han.

I dag åker skeetskytten från Trelleborgs Jaktskytteklubb till staden Suhl i den tyska delstaten Thüringen, ungefär mitt i Tyskland.

Nilsson vet vad som väntar, tävlade där flitigt som junior och har idel goda minnen:

– Fem gånger har jag varit där och jag har tagit fem medaljer.

Då handlade det om juniorvärldscupen, nu om ett seniormästerskap.

Svår bakgrund
Dagen före avfärd tillbringade han hela dagen på hemmaklubbens skjutbana, hans andra hem där han också hann med att ha skyttelektioner. 125-150 skott brände han av för egen del.

– Det är bara till att mala på, jag har hittat formen jävligt bra och det är inget speciellt jag behöver träna på. Det är bara till att nöta in det här som har blivit så bra, att känna att man har full koll på det.

– I dag blåser det också, det är bra träning när duvorna går upp och ned.

Stefan Nilsson berättar att det är en svår bakgrund på tävlingsbanan i Suhl, att skogsbrynet står precis i nivå med duvornas färd genom luften och att man därför måste följa duvorna hela tiden.

Trendbrott i Granada
Säsongen hittills har inte varit bra. Stefan Nilsson har träffat sina duvor på träning, men missat i tävlingssammanhang.

Ett välkommet trendbrott kom i och med världscuptävlingen i spanska Granada i mitten på juli, där Nilsson blev delad tia, en duva från att gå till final. Vägen dit gick via ideliga analyser och samtal med tränarna Anders Dicksson och Sune Nilsson.

– Det var en detalj i skyttet som vi ändrade. Sedan dess har det inte varit några tävlingar, men därefter har jag aldrig skjutit så lite bom på träning. Skjuter man 150 skott på träning så är det två, tre bom nu, jämfört med sju, åtta tidigare. Då får man upp självförtroendet.

Vad handlade det om för detalj som ni förändrade?

– Tidigare hade jag inte kylan att vänta in duvan, jag startade för tidigt, då kommer man för långt fram. Nu startar jag rätt, jag flyttade närmare utkastet för att inte hinna starta för tidigt, förklarar han.

Vad har du för tankar inför EM?

– Det är bara till att åka dit och genomföra tävlingen enligt det sättet jag skjuter på nu. Gör jag det är det stora möjligheter till topplacering, det vill säga gå till final, det är mitt mål.

Har fått nytändning
Stefan Nilsson besegrade hela världseliten när han vann för-OS i april 2012. Han låg på silverplats efter halva tävlingen i OS, innan han föll tillbaka och var två duvor från att nå finalen.

2012 var hektiskt och innehållsrikt – något som gått ut över 2013.

– Man har varit lite trött på det. Går det sedan inte bra heller tappar man lite modet.

– Hela den här säsongen har jag inte fått det till att stämma, då börjar man fundera. Tills vi åkte till Granada så hade känts tungt. Men när man väl kommer på det så får man en nytändning.

Det är den nytändningen som får honom att se fram med tillförsikt mot EM.

Är det lika roligt som det alltid har varit?

– Visst är det roligt, jag får göra det som jag tycker är roligt. Jag har ett företag inom skytte och jakt som jag också har startat.

– Det är aldrig roligt när det inte går bra, men de stunder när man får stå högst upp är så fantastiskt, det är det man söker, den här kicken.

Har livet förändrats efter OS på något sätt?

– Nej det har det väl inte direkt. Jag har fått mer ruljans på företaget, det är lättare att sälja mitt varumärke. OS är ju det största.

Och minst ett OS till ska det bli. Stefan Nilsson har stöd från Sveriges Olympiska kommitté också inför spelen i Rio 2016 och det är dit han siktar på lång sikt.

Men först väntar ett EM i Tyskland. I dag väntar hundra mil i bil tillsammans med landslagskamraten Marcus Svensson.

Herrarnas skeet avgörs under måndag, tisdag och onsdag nästa vecka.