Dubbla EM-brons för Stefan Nilsson

Skeet Artikeln publicerades
EM-medaljörerna i herrarnas skeet, från vänster: silvermedaljören Gabriele Rossetti, Italien, guldmedaljören Milos Slavicek, Tjeckien, och bronsmedaljören Stefan Nilsson.
Foto:Jonas Edman
EM-medaljörerna i herrarnas skeet, från vänster: silvermedaljören Gabriele Rossetti, Italien, guldmedaljören Milos Slavicek, Tjeckien, och bronsmedaljören Stefan Nilsson.

Trelleborgsskytten Stefan Nilsson tog på tisdagen dubbla EM-brons i skeet i Baku.

– Kul att vi lyckades få till det med laget också. Det har varit nära några gånger, sa Stefan Nilsson.

Stefan Nilsson trivs på skjutbanan i Azerbajdzjans huvudstad Baku. För två år sedan säkrade han en plats i OS efter en andraplats i European Games. Nu var han tillbaka och svarade för ett nytt toppresultat med en tredjeplats i Europamästerskapet.

– Överlag är jag nöjd. Någon duva till borde jag ha haft, men jag sköt personbästa med den nya bössan med fyra duvor. Det är bra att göra det i ett EM med tanke på att jag bara haft bössan i fyra månader, sa Stefan Nilsson.

121 av 125 träffade lerduvor i grundomgången gav en plats bland de sex skyttarna som fick göra upp om medaljerna. I finalen blev guldmedaljören Milos Slavicek, Tjeckien, och silvermedaljören Gabriele Rossetti, Italien, för svåra.

– Jag sköt inte jättebra i finalen. Jag fick inte det att stämma riktigt, kanske har det varit lite för lite träning med den nya bössan för den här situationen. På det stora hela är jag nöjd med den individuella medaljen, men kommer man till final är det guldet som räknas i utgångsläget, sa Stefan Nilsson.

I finalen sköts inledningsvis 20 skott innan skytten med sämst resultat fick stiga av medaljstriden. Därefter reducerades finalfältet med ytterligare en deltagare efter var tionde skott. 43 träffar av 50 möjliga räckte inte för att Stefan Nilsson skulle få skjuta om de två finaste medaljerna.

– Det var inte jättenära. Jag hade tre duvor upp till dem. Jag missade den sista, annars hade det varit två. Jag sköt för dåligt tidigt i finalen och man får inte ge de andra ett sådant försprång om man ska skjuta om guldet.

Milos Slavicek slutade etta efter särskjutning mot Gabriele Rossetti. Båda landade på 54 träffar av 60 i finalen.

– Det är två duktiga skyttar. Italienaren är regerande OS-mästare och tjecken gjorde bra resultat som junior, men inte nått så högt som senior tidigare, sa Stefan Nilsson.

Medaljen var tisdagens andra EM-brons för den 26-årige trelleborgaren. I lagtävlingen, som baseras på resultaten i grundomgången, kom Sverige trea efter Ryssland och Italien. Ryssland sköt ihop 362 poäng, Italien 359 och Sverige 357. Fyra blev Cypern, som var tre träffar sämre än Sverige.

I det svenska laget ingick förutom Stefan Nilsson, även Marcus Svensson, Landskrona-Saxtorp Jaktskytteklubb, och Henrik Jansson, Torsby Jaktskytteklubb.

– Kul att vi lyckades få till det med laget också. Det har varit nära några gånger. Vi sköt 72 av 75 i de två avlutande omgångarna, vilket gjorde att vi gick förbi, sa Stefan Nilsson.

Marcus Svensson var med sina 119 träffar bara en duva ifrån särskjutning om en plats i den individuella finalen.

Det var påfrestande väderförhållanden i Baku.

– Mellan 33 och 40 grader beroende på tidpunkt på dygnet och väldigt blåsigt. Duvorna påverkades dock inte av blåsten, så vi kan inte skylla på vinden för att vi bommade duvor, sa Stefan Nilsson, som inte hade mycket tid att fira medaljerna på tisdagskvällen.

– Bussen till flygplatsen går klockan ett i natt lokal tid (tre timmars tidsskillnad jämfört med Sverige). Det blir till att packa, sa Stefan Nilsson.

Nästa stora uppgick för Stefan Nilsson är VM i Moskva i början av september.