”Det pratas mycket om hur vi ska stoppa Ronaldo”

Fotboll Artikeln publicerades
Peter Nilsson, tränare för FC Trelleborg – och stor Liverpool-supporter.
Peter Nilsson, tränare för FC Trelleborg – och stor Liverpool-supporter.

På lördagen möts Real Madrid och Liverpool i finalen av Champions League i Kiev. Då passar en duell mellan två fans av lagen bra. FC Trelleborgs tränare Peter Nilsson är stor supporter till Liverpool, och TA:s sportchef Jonas Bergström har i över 30 år haft det vita Madridlaget i sitt hjärta. De fick svara på fem frågor inför matchen.

Hur kommer det sig att du håller på Liverpool?

Peter Nilsson, tränare för FC Trelleborg: ”Jag växte upp med tipsextra om lördagarna och under 70- och 80-talet var Liverpool outstanding så de visade ofta våra matcher. Jag kunde inte låta bli att gilla på vilket sätt Liverpool spelade.”

Jonas Bergström, tf sportchef TA – och stor Real Madrid-supporter.
Jonas Bergström, tf sportchef TA – och stor Real Madrid-supporter.

Hur kommer det sig att du håller du på Real Madrid?

Jonas Bergström, TA-sporten: ”Mitt fotbollsintresse föddes under fotbolls-VM i Mexiko 1986. Emilio Butragueño, som gjorde fyra mål mot Danmark, blev då min stora idol. Han var en egenfostrad anfallsstjärna i Real Madrid. Sommaren därpå åkte vi på semester till Spanien och jag köpte en Real Madrid-tröja. Sedan handlade allt om laget och inte om Butragueño.”

Vad talar för ditt lag i finalen?

Peter Nilsson: ”Mohamed Salah är svårstoppad liksom Liverpools kontringsspel. Liverpool kommer låta Real Madrid äga boll på rätt ytor, sedan vinner vi boll där vi vill vinna boll och ytan bakom en offensiv Marcelo kommer vara vidöppen.”

Jonas Bergström: ”Rutinen. Men också att vi överlag har bättre spelare än Liverpool. Sedan har vi en viss Cristiano Ronaldo i laget, alltid bäst när det gäller. En finalmatch mot Liverpool med Dejan Lovren i mittförsvaret, gör att nummer sju har chansen att bli hjälte igen.”

Vad talar för motståndaren?

Peter Nilsson: ”Marcelo är Real Madrids nyckelspelare som jag ser det, låter vi honom och Ronaldo få för mycket ytor och tid i fel läge blir det tufft.”

Jonas Bergström: ”Att allt avgörs under en match. Är orolig för att Liverpools kontringsfotboll passar bra mot Real Madrid. Mohamed Salah spelar till höger och lär få fina ytor eftersom vänsterbacken Marcelo ofta är för offensiv. Sedan måste Madrids bollskickliga mittfält lyckas spela sig ur pressen hela matchen. Blir det dueller på mitten lär Liverpools mittfältare vinna alla dem. Toni Kroos är en spelare som får mycket beröm. Men han är inte bra defensivt och en direkt svag duellspelare. Real Madrid måste diktera villkoren i matchen, annars kan det bli tufft.”

Vad snackas det om i ditt lag inför finalen?

Peter Nilsson: ”Det pratas mycket om hur vi ska stoppa Ronaldo och att startelvan tar ut sig själv alltså blir det följande startelva: Karius–Trent, Van Dijk, Lovren, Robertson –Henderson, Milner, Wijnaldum– Salah, Firmino, Mané.

Det pratas även om att de flesta supportrar håller på Liverpool inför matchen.”

Jonas Bergström: ”Förutom att vi kan bli historiska med att vinna Champions League tre år i rad, är det hur Zidane ska formera laget. Fem spelare, Isco, Bale, Benzema, Lucas Vasquez och Marco Asensio, slåss om två platser, beroende på vilken formation tränaren väljer. Jag själv hade valt Isco och Asensio alla dagar i veckan.

Jag tror ändå att det blir ”Once de Gala” (Galaelvan), vilket innebär Navas–Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo–Casemiro, Kroos, Modric, Isco–Benzema och Ronaldo.”

Hur går det?

Peter Nilsson: ”Jag tror att Liverpool vinner på straffar, 2–2 efter full tid och 0–0 i förlängningen. Jag ser fram emot matchen med spänning och förtjusning. YNWA!”

Jonas Bergström: ”Jag är alltid pessimistisk inför nervösa stormatcher. Jag tror att Liverpool är taggade till tusen och går fram till 2–0. Real Madrid forcerar starkt i slutet och sätter tryck men lyckas bra göra ett mål, så Liverpool vinner med 2–1.”

Fotnot: Finalen spelas i Kiev med start klockan 20.45 på lördag. Matchen sänds på TV6.

Blir Liverpools Mohamed Salah matchhjälte på lördagen?
Foto: Martin Rickett
Blir Liverpools Mohamed Salah matchhjälte på lördagen?