Debatt: "Går YIF:s maskot över gränsen?"

Handboll Artikeln publicerades

Var går gränsen för vad en maskot får göra och inte får göra i samband med en match?

Debatten har blossat upp i sociala medier, sedan Ystads IF:s maskot Gripen har utfört vad som kan uppfattas som obscena rörelser mot en Hammarbyspelare.

Det var nästan tio minuter in i fredagens möte i handbollsligan som YIF-maskoten Gripen passerade en gräns.

Eller?

Det som kan uppfattas som piskrörelser mot rumpan på en Hammarbyspelare har rört upp känslor runt om i handbolls-Sverige. Hammarbys sjukgymnast, Anne Hopfgarten, reagerade starkt mot YIF-maskotens beteende och skrev på twitter:

”Vad i helvete är detta?”

”Det finns regler för strumpor, hårband men ankor som juckar mot spelare mitt i en jämn match i Herrligan är tydligen...okej?”

Anne Hopfgarten var inte själv på plats i Ystad Arena, utan följde matchen genom en webbsändning. Till YA-sporten säger hon:

– Jag kommer inte från handbollens värld men det brukar heta att handbollen är så olik fotbollen. Här är det fair play som gäller, här är allting så härligt. Att se maskotens beteende i Ystad är inte alls härligt! Sådana här sexgrejor har inte på idrottsarenorna att göra och jag tror inte att det är så här barnen vill se sin maskot, säger hon.

På twitter är reaktionerna starka. Någon skriver ”Tillträdesförbud” och syftar på maskoten. En annan skriver ”Arrangörsavstängning på maskoten”. Christer Emanuelsson knyter an till den pågående debatten om sexuella trakasserier i samhället: ”Spelaren får skriva en #MeToo.”

Richard Lönn, en av stjärnorna i Hammarby, har också gett sig in i diskussionen och skriver:

”Detta beteende från Ystads maskot är inte ok”.

Anne Hopfgarten skriver att ”det var ännu värre på uppvärmningen”.

Hammarbyledaren är dock noga med att poängtera att hon absolut inte har något emot publiken i Ystad Arena. Tvärtom.

– Jag var där med damernas landslag i somras och det var en magisk stämning. Publiken i Ystad har det aldrig varit några problem med, eller med arrangemangen över huvud taget. Men jag tycker det är intressant att diskutera vad en maskot får göra och inte får göra.

– När vi spelade SM-slutspel mot IFK Kristianstad gick deras maskot, en tiger, in och ställde sig i deras mål i slutet av matchen, som vi höll på att förlora med typ hundra mål. Det är inte okej någonstans.

YA-sporten har varit i kontakt med YIF:s ordförande Mats Persson. Han känner inte till händelsen, men tänker sätta sig in i ärendet.

– Mitt intryck är att Gripen är rolig och spexig, men allt måste förstås ske inom ramen för vad som kan anses som gott uppförande. Skulle de här uppgifterna stämma ser vi allvarligt på det, det är inte acceptabelt, säger Mats Persson.

YA-sporten har tidigare uppmärksammat Gripen. Här ett tv-inslag från en audition i februari. Personerna på bilden har inget med fredagens händelse att göra.