Boxningstränare kan bli årets ledare

Boxning Artikeln publicerades
Ken Kvist, boxningstränare i BK Höllviken, är en av fyra i Sverige som nominerats till att bli årets ledare på Eldsjälsgalan.
Foto: Tomas Nyberg
Ken Kvist, boxningstränare i BK Höllviken, är en av fyra i Sverige som nominerats till att bli årets ledare på Eldsjälsgalan.

Ken Kvist i Höllvikens Boxningsklubb är en av fyra finalister till att bli årets ledare på Eldsjälsgalan. ”Jag är jättestolt över att jag har blivit nominerad”, säger boxningstränaren.

I 35 år har Ken Kvist varit tränare i Höllvikens Boxningsklubb. Även många trelleborgare har genom åren fått träning av honom.

Nu har han blivit uppmärksammad för sitt engagemang. Han är en av fyra finalister i kategorin årets ledare till Eldsjälsgalan den 14 mars.

– Jag är jättestolt över att ha blivit nominerad. Jag är ödmjuk och tacksam. Jag vet inte hur många hundra tusen idrottsledare det finns i Sverige, bara i Skåne är det 60- till 70 000 så att de har valt ut mig känns fantastiskt, säger Ken Kvist.

Under 2018 uppmärksammades Höllvikens BK och Ken Kvist i nationell press för sin träning med pensionärer. Det tror tränaren har gjort att en del fått upp ögonen för honom och klubben.

– Det är kul att andra är fascinerade av vår klubb. Vi har över 600 medlemmar. Vi har träning för 4-åringar till 84-åringar. Engagemang, samarbete och att lägga prestigen åt sidan är det vi lever efter, säger Ken Kvist.

Vad är en bra ledare enligt dig?

– En bra ledare för mig är en sådan som ser alla. Alla ska behandlas lika, oavsett om man tävlar eller inte. Sedan ska en bra ledare få alla att växa som människor och bli bättre.

Han har under åren varit engagerad i det mesta i Höllvikens BK.

– Jag har varit noga med att vara prestigelös och släppt fram andra, så att vi får fram nya ledare så att klubben kan växa. Vi har många bra ledare i klubben i dag, det är inte bar jag, säger Ken Kvist.

Han har genom åren fått fram många svenska mästare och även tränat upp en världsmästare i Patricia Berghult.

– Jag har hittat en formel där man med disciplin och respekt fått fått fram rätt verktyg för att ta fram en mästare. När man väl knäckt koden är det inte så svårt. Det är mycket svårare att bygga människor och ledare, säger Ken Kvist.

– Det är viktigt att ta hand om människor. När jag har lyckats hjälpa människor i livet, den kicken det ger är något magiskt. Jag vill se alla och få alla att växa, fortsätter han.

Eldsjälsgalan arrangeras på Berns salonger i Stockholm den 14 mars. Då ska fem av 20 finalister prisas i någon av de fem kategorierna på galan. Förutom ledarpriset, finns även kategorierna integration, hälsa, idrottsförening och specialpriset.

Höllvikens Boxningsklubb var också nära att bli en finalist i kategorin årets förening, men i samband med att Ken Kvist fick reda på att han blev nominerad, berättades det också att klubben precis hamnat utanför de fyra finalisterna.

Det är Folkspel som arrangerar galan för att uppmärksamma föreningslivets hjältar.

Alla finalister är garanterade 10 000 kronor vardera. Varje vinnare i respektive kategori får ytterligare 15 000 kronor som ett personligt stipendium.

Av de fem vinnarna kommer årets eldsjäl att utses. Den personen får en ny bil samt 50 000 kronor i bidrag till ett projekt som den personen brinner för.

– Det är stort att vara nominerad, både för mig och för sporten. Det är många kampsportsledare som prisats genom åren. Det ligger säkert något i det, för i kampsporter är respekten och disciplinen grunden till all träning, säger Ken Kvist.