Borg fortsätter i Azerbajdzjan

Sport Artikeln publicerades

Azal PFK från Baku blir fotbollsspelaren Freddy Borgs nästa klubbadress. Forwarden som tränade med TFF i somras skrev i veckan på ett ettårskontrakt med Azal.Om all pappersexercis blir klar kan han debutera när högstaligan i Azerbajdzjan drar igång på lördag.

– Jag vet inte så mycket ännu, jag kom hit för fyra dagar sedan, men det här kändes som det bästa alternativet, säger Freddy Borg, som spelade den senaste säsongen i den tyska tredjedivisionen, först i Aachen och därefter i Darmstadt.

Azal sponsras och heter likadant som ett flygbolag i Azerbajdzjan. Laget kom på en mittenplats i högstaligan förra året och inleder årets seriespel på lördag, i derby borta mot Neftchi.

Internationellt lag
I laget finns spelare från USA, Serbien, Brasilien, Nigeria, Ukraina, Spanien, Sierra Leone, Lettland, Ryssland och Azerbajdzjan.

Och så Freddy Borg, 29-åringen som fostrades i IFK Trelleborg och som via Malmö FF, Höllviken och Öster imponerade under ett halvår i Hansa Rostock i tyska andraligan.

Efter sammanlagt två år i Tyskland fortsätter nu karriären i Azerbajdzjan.

– Jag har tränat fyra pass med laget. Det är bra kvalité, tekniskt sett ser det bra ut. Taktiskt är det kanske lite mer problem. Jag vet mer sedan när ligan drar igång, säger han.

Tränat med TFF
Freddy Borg har under sommaren bott hemma hos föräldrarna och hållit i gång genom att träna med TFF, men han gjorde tidigt klart att han hade andra framtidsplaner än att spela i division ett.

– Jag har pratat med en del svenska klubbar, men tyckte att det var bättre att ta ett år här i stället. Ekonomiskt är det stor skillnad. Jag vill inte säga hur stor, men spelarna här tjänar mer än dubbelt upp mot i allsvenskan. Sedan är det lite kul att spela på ett nytt ställe.

Enligt det europeiska fotbollförbundet Uefas seedning är ligan i Azerbajdzjan rankad som nummer 30 i Europa, att jämföra med allsvenskan som ligger på plats 23.

Ytterligare en svensk finns i ligan: forwarden Sebastian Castro-Tello som är på lån från Hammarby till Revan FC.