Blomqvist har allsvenskan i sikte

Fotboll Artikeln publicerades
Alexander Blomqvist har aldrig spelat kval tidigare i karriären. På onsdag är det dags.
Foto: Björn Gustavsson
Alexander Blomqvist har aldrig spelat kval tidigare i karriären. På onsdag är det dags.

Efter tre år i superettan vill Alexander Blomqvist uppåt. TFF:s backklippa har allsvenskt spel i blicken för 2018. Kontraktet går ut och om TFF inte går upp pekar det mesta på att Blomqvist lämnar klubben.

Alexander Blomqvist var 18 år när han debuterade för Malmö FF i allsvenskan. Sju minuters spel blev det, innan han blev korsbandsskadad.

Nästa säsong är 23-åringen redo för fler allsvenska minuter. Frågan är om det blir i TFF. Om inte lär det finnas andra alternativ.

– Jag har sagt sedan i somras att vi spelar klart säsongen, sedan får vi se vad som händer. Men jag trivs bra här.

Pratar du med TFF om en förlängning?

– Nej, jag har sagt att vi tar det efter säsongen. Man vill spela klart matcherna, sedan finns det gott om tid att ta det efter säsongen.

Ryktesvägen har Blomqvist redan kopplats ihop med flera allsvenska klubbar. Och han gör ingen hemlighet av att det är dit han siktar.

– TFF vet min ambition, jag har spelat i superettan i tre år så får jag chansen att spela på en högre nivå så är det klart att jag vill spela där. Om det blir med TFF eller en annan klubb får vi se.

Efter två tunga skadeuppehåll på grund avslitna korsband har han spelat desto mer de senaste åren.

2015 spelade han alla matcher för Värnamo. 2016 spelade han alla matcher för TFF. 2017 har han spelat 27 seriematcher av 30 för TFF, efter ett kortare skadeuppehåll på försommaren. Med sitt positionssäkra försvarsspel har han varit en av nyckelspelarna under sina två år på Vångavallen.

– Det har varit lite upp och ner, men nu på hösten tycker jag att jag har kommit väldigt starkt. Vi har hållit nollan några matcher och jag har fått göra några mål också, säger Blomqvist om sin egen säsong.

På onsdag blir det ett kompismöte med Dzenis Kozica, Jönköpingsforwarden som han spelade tillsammans med i Värnamo 2015.

– En duktig spelare, han var dominant redan när vi var i Värnamo och har tagit kliv i sin utveckling.

Vad tycker du talar för TFF i kvalet?

– Vi har gjort en jättestark höst, samtidigt som vi vet att spelare för spelare är de inte bättre än vad vi är. Vi ska tro på det vi gör och göra det tillsammans, då har vi absolut stora chanser.

Att TFF i år har blivit ett mer spelförande lag har ställt nya krav på Alexander Blomqvist. TFF-tränaren menar att han utvecklat sitt offensiva spel.

– Han har sin absoluta styrka i sitt defensiva spel, det är där han håller jämnast klass med allsvenska spelare, men han behöver utmana sig själv i vårt anfallsspel. Han har fått mer av den varan i år. I vissa matcher han varit väldigt bra, i andra har han fått kämpa med det, säger Patrick Winqvist.

Dessutom har mittbacken gjort fyra mål under säsongen, samtliga av dem har varit poänggivande.

– Lägger man ihop det med alla mål han har försvarat ser man att det är viktig spelare för oss, säger Patrick Winqvist.

Får ni behålla honom?

– Det är helt upp till Alex. Jag vet att han vill spela allsvensk fotboll. Om vi kan erbjuda det här är det ju större chans. Om vi inte kan erbjuda det här så blir ju situationen mycket svårare.

– Jag hade på alla sätt och vis velat behålla honom, men ingen är oersättlig.

Fakta

Alexander Blomqvist

Ålder: 23

Längd/vikt: 185 cm / 77 kg

Bor: Trelleborg

Moderklubb: IFK Simrishamn

Klubbar i karriären: Simrishamn, Malmö FF, IFK Värnamo, TFF

Position: mittback

Allsvenska matcher: 1

Matcher i superettan: 87

Aktuell: Spelar allsvenskt kval för TFF mot Jönköpings Södra på onsdag.

Visa mer...