Bladh snabbast i blåsigt Sylvesterlopp

Trelleborg Artikeln publicerades
357 löpare trotsade blåsten och sprang de 6915 meterna från Albäcksskogen till Dalköpingeån.
Foto:Björn Gustavsson
357 löpare trotsade blåsten och sprang de 6915 meterna från Albäcksskogen till Dalköpingeån.

357 löpare ställde sig på startlinjen för årets sista idrottsinsats. Linus Bladh avverkade de knappa sju kilometerna på drygt 25 minuter och vann Sylvesterloppet med klar marginal. Charlotte Cerbach var lika klar vinnare på damsidan.

Ett par plusgrader i luften och 12-13 sekundmeters sydostlig vind gjorde 2015 års Sylvesterlopp till en kylslagen historia. Men sämjan var lika god som vanligt.

– Det här är som Trelleborg en vardag, men på Sylvesterloppet brukar det inte vara så här blåsigt, sa Christer Hallgren, en av de många trelleborgare som gjort nyårsloppet till tradition.

Sylvesterloppet avgjordes i Trelleborg för 32:a gången. Christer Hansson är den ende som har sprungit samtliga lopp.

– Jag har jouren och har varit uppe sedan halv fem i morse. Förberedelserna var inte jättebra i år, men nu känns det bra som vanligt, sa Christer Hansson efter målgången vid Dalköpingeån.

Linus Bladh vann loppet för andra gången och ledde från första metern.

– Jag kollade inte bakåt, det är ett svaghetstecken att titta bakåt, sa 30-åringen som slog tvåan Ola Johnsson med 45 sekunder.

25 minuter och 17 sekunder blev segertiden.

– Lite långsammare än i fjor, men då hade vi medvind. Jag har det tempot, det är inte så mycket att påverka, konstaterade han.

Är det viktigt att vinna?

– Det är det viktigaste. Man ska i alla fall försöka att vinna, sedan kan man inte alltid göra det. Det är viktigt att deltaga men det är viktigare att vinna.

Linus Bladh är en vinnarskalle som brinner för idrottsliga utmaningar. 2016 väntar sjunde starten i Vasaloppet och målet är också att genomföra Ironman i Kalmar i augusti.

Däremot är det tveksamt hur det blir med fotbollskarriären. FC Trelleborgs mångårige backklippa är osäker kring sin medverkan 2016.

– Att gå under tio timmar på Ironman är det jag tränar mest för, så jag får se hur mycket tid det blir till fotbollen. Det är mycket tid som måste planeras med träningen och det gäller att få ihop det med familjen också.

Charlotte Cerbach sprang Sylvesterloppet i Trelleborg för andra gången. Förra året kom hon trea, den här gången var det ingen som kunde rå på henne.

– Nu får man hitta någon ny utmaning nästa år, sa hon med ett leende.

23-åringen från Löddeköpinge sprang de 6 915 meterna på 29.20.

– Det var kämpigt med vinden, men skönt på de bitar där det var lä, sa Charlotte Cerbach efter årets sista löparinsats.

357 löpare mötte upp, vilket gör att rekordnoteringen på 434 löpare från 2014 står sig.

– Det här är ändå den näst bästa siffran vi har haft någonsin, sa Fredrik Mårtensson i IFK:s tävlingsledning.

– När jag vaknade i morse trodde jag knappt att det var någon idé när det blåste så mycket, men sedan sprack det upp och blev soligt. Det gjorde nog att många ändå valde att springa.

Vid målet vid Dalköpingeån väntade som vanligt medalj och varm blåbärssoppa. Motvinden var ett av de dominerande samtalsämnena när år 2015 sprangs ut i Trelleborg.