Målskytten var en prioriterad värvning

Fotboll Artikeln publicerades
Deniz Hümmet avgjorde mot just TFF på Vångavallen i juni.
Foto: Björn Lindgren/TT
Deniz Hümmet avgjorde mot just TFF på Vångavallen i juni.

På fredagen blev det klart att TFF värvar Deniz Hümmet från Gefle. 21-åringen har skrivit på ett treårskontrakt. TFF har jagat Hümmet en längre tid och var en prioriterad värvning.

Nu är det officiellt. Deniz Hümmet spelar i TFF nästa säsong.

– Vi tyckte att det var viktigt att få in en anfallare till. Vi ville gärna ha en yngre profil på den vi skulle ta in och det känns bra med Deniz. Han är ung men har ändå varit med några år i toppfotbollen, säger klubbdirektör Mattias Kronvall.

Han berättar också att Deniz Hümmet länge varit en prioriterad värvning.

– Våra diskussioner har pågått en längre tid. Han var vårt förstaalternativ så fort vi tappade Dino (Islamovic, som gick till Östersund), säger Mattias Kronvall.

Deniz Hümmet är 21 år och spelade den gångna säsongen i Gefle där han gjorde tolv mål i superettan på 28 matcher.

Han fostrades i Malmö FF, där han under ett flertal år hade Patrick Winqvist som tränare. 2014 lämnade han Malmö FF:s U19-lag och blev proffs i franska Troyes. Där stannade han i tre säsonger innan han kom till Gefle för ett år sedan.

Säsongen 2015/16 gjorde han sex framträdande i Ligue 1, högsta ligan i Frankrike.

Deniz Hümmet har även spelat 14 ungdomslandskamper för Turkiet (U18-U21) 2014-16 och gjort tre mål.

– Han är väldigt spelskicklig och kan användas på många sätt och han har även en bra längd. Att göra tolv mål för ett lag på nedre halvan är starkt, säger Mattias Kronvall.

Även tränaren Patrick Winqvist är väldigt nöjd med värvningen.

– Det var nästan det första namnet jag tog upp när vi fick önska fritt. Som en kollega till mig i en annan klubb i superettan sagt, Deniz borde ha varit en given värvning för nästan vilken allsvensk klubb som helst, konstaterar tränaren.

– Styrkan är hans speluppfattning och hans tillslag. Han är bra på att uppfatta situationer, vissa spelare får ner tanken i fötterna snabbt, Deniz är en sådan spelare. Sedan har han alltid gjort många mål. Han har ett fruktat skott. Det var också viktigt att få in en föryngring på forwardssidan, fortsätter Patrick Winqvist, som ser Hümmet som alternativ till både Zoran Jovanovic roll och i Salif Camara Jönssons roll.

Nu har TFF spikat truppen.

– Så är det. Sedan kan det alltid hända något, om vi råkar ut för skador eller så, men vi har även unga goda talanger som vi vill låta växa fram, säger Mattias Kronvall.

Hur summerar du transferfönstret?

– Det får framtiden utvisa. Men vi är nöjda både sportsligt och ekonomiskt. Vi har fått in de spelartyper vi ville ha och vi har hållit oss till vår budget, säger klubbdirektören.

Ni har köpt tre spelare som var under kontrakt. Har sponsorer skjutit till pengar?

– Vi har sett över hela intäktssidan och skapat utrymme i vår budget för de här värvningarna. Men vi fick signaler tidigt om att vi kunde göra de här satsningarna.

Tränare Patrick Winqvist är också nöjd med hur TFF värvat.

– Med våra mått mätt har vi hittat spelare som passar vår modell och bra spelare som håller bra kvalité. De flesta av dem är relativt unga och har sina bästa år framför sig. Vi tror att alla de här spelarna håller på allsvensk nivå. Det kommer inte bli lätt att ta ut laget men vi måste ha en bra konkurrenssituation för nu är vi i allsvenskan, säger Patrick Winqvist.