"Alex" Blomqvist: Jag är på väg upp

Fotboll Artikeln publicerades
Alexander Blomqvist har efter två svåra knäskador kommit igen starkt och spelat samtliga minuter i Superettan under 2015 och 2016.
Foto:Christer Cederlund
Alexander Blomqvist har efter två svåra knäskador kommit igen starkt och spelat samtliga minuter i Superettan under 2015 och 2016.

Tunga knäskador har satt stopp för många karriärer. Det gäller inte för TFF:aren Alexander Blomqvist. Efter två avslitna korsband har han kommit tillbaka starkt och spelat varenda minut i Superettan under 2016 och 2017.

Både Freddie Brorsson och Hugo Andersson har fallit offer för korsbandsskador under TFF:s försäsong. Alexander Blomqvist har lätt för att känna sympati med lagkamraterna.

– Jag vet vad de går igenom och försöker stötta dem. Samtidigt har jag lagt det bakom mig och försöker inte prata så mycket i de banorna. Det är ett tufft jobb, men när de väl är tillbaka kommer de att uppskatta fotbollen ännu mer, säger "Alex" Blomqvist.

Två gånger har korsbandet rykt i hans högra knä. Första gången var i en match med Malmö FF mot Kalmar FF i april 2013.

– Min allsvenska debut när jag var 18 år gammal. Det var många tankar och många nätter som jag låg och funderade på vad som kunde varit annorlunda, men när det väl har hänt är det bara att bita i det sura äpplet och träna hårt som fan, så är man snart tillbaka.

Vad gick det för tankar genom ditt huvud?

– Jag såg mina vänner som jag växt upp med. När de spelade Champions League året efter, så satt jag på läktaren och var i rehabfas. Det var väl sådant jag tänkte på, där kunde jag ha varit, men nu är jag den jag är och har min resa. Jag är nöjd med vad jag har åstadkommit med tanke på min historik. Nu bygger jag upp och så ser vi hur långt det räcker.

Blomqvist hade extrem otur och hann knappt rehabilitera klart den första skadan innan han åkte på nummer två under ett träningsläger med MFF i januari 2014, men sedan säsongen 2015 har det bara gått framåt. Då spelade mittbacken samtliga minuter i Superettan för IFK Värnamo och i fjor gjorde han om bedriften i TFF.

– Det är ett bevis på att jag har skött min träning och alltid legat i, fast det varit tuffa tider. Jag är på väg upp igen.

Och du är ett bevis på att det går att komma tillbaka.

– Ja, och vi har en i Häcken som är ett ännu bättre bevis. Jasmin Sudic har varit med om tre korsbandsskador.

På lördagen väntar genrep mot allsvenska BK Häcken inför Superettanpremiären.

– En tuff motståndare. Ett väldigt bra lag. Jag har sett dem några gånger på försäsongen, många profiler.

Hur ser du på er försäsong?

– Det har gått helt okej. Jag har väl inte gjort något stort misstag, men det finns alltid smådetaljer som kan bli bättre. Saker som vi jobbar med hela tiden. Det har varit mycket snack om att vi inte hållit nollan, men samtidigt höll vi nollan 14 gånger förra året. Jag är inte speciellt orolig. Vi har jobbat mer på vårt offensiva spel och kommer att komma tillbaka till tryggheten.

Hur når ni den tryggheten?

– Vi har släppt mer på tyglarna, vill ha bollen och ska gå framåt, men får variera hur balanserade vi ska vara i det offensiva spelet, säger Alexander Blomqvist:

– Vi har ganska mycket boll i uppbyggnadsfasen och vill komma längre upp planen. Om vi då tappar bollen är det långt till vårt mål. Det är viktigt att inte tappa den på fel ställe, för långt ner, då blir det omställningar och svåra situationer för oss backar.

Fakta

TFF-truppen

Trelleborgs FF möter BK Häcken på Östervångsstadion på lördagen. Avspark är klockan 15.00.

TFF-truppen: Fredrik Persson, Merlin Nuhanovic, Magnus Andersson, Robin Jacobsson, Jacob Palander, Anton Tideman, Alexander Blomqvist, Albin Nilsson, Johannes Johansson, Robin Nilsson, Johan Brannefalk, Kristian Haynes, Haris Brkic, Mattias Håkansson, Marcus Pode, Zoran Jovanovic, Dino Islamovic, Salif Camara-Jönsson, Filip Andersson.

Visa mer...