18-årig ytterback tar klivet in i TFF:s A-trupp

Fotboll Artikeln publicerades
Foto:Christer Cederlund

Trelleborgs FF har sökt efter en försvarsförstärkning. Lösningen kommer från det egna U19-laget. 18-årige Johannes Johansson har skrivit på ett tvåårskontrakt.

Ytterbacken Johannes Johansson gjorde sin A-lagsdebut genom ett kort inhopp mot Halmstads BK förra helgen. Det lär inte bli hans enda framträdande TFF:s representationslag. I torsdags signerade Johansson ett tvåårsavtal med option på ett tredje år, vilket innebär att han permanent flyttas upp från U19- till A-truppen.

– Väldigt kul. Jag blev positivt överraskad. Jag är här för att få erfarenhet, säger Johannes Johansson och fortsätter:

– Jag har tränat med dem i en och en halv vecka, men jag trodde jag skulle gå tillbaka till U19 efter den här veckan. Det blev inte så.

Johannes Johansson bor i Svarte utanför Ystad och började spela fotboll i Ystads IF. Han var ett par år i TFF redan i tidiga tonåren och har även A-lagsspel med Öja FF i division 4 som 16-åring på meritlistan. Till TFF:s U19-trupp kom han i somras från IFK Osby.

– Jag gick ett år på Jonas Therns akademi och spelade ett halvår för Osby, men jag saknade kompisarna och tyckte att det var dags att flytta hem. Det var också bättre fotbollsmässigt i TFF, säger Johansson.

Vad kan du tillföra TFF:s A-lag?

– Jag hoppas kunna tillföra lite av min snabbhet på kanten. Jag är en offensiv ytterback som gillar att komma runt på kanten och slå inlägg. Bli ett extra anfallshot på kanten.

Vilka förhoppningar har du för de närmaste två säsongerna?

– Förhoppningsvis ska jag få spela några matcher med A-laget. Det är tuff konkurrens, men jag får göra vad jag kan. Jag tänker långsiktigt också. Det är många år framåt som jag kan spela fotboll. Det är bara att kämpa, säger Johannes Johansson.

TFF-tränaren Patrick Winqvist tycker att Johannes Johansson är ambitiös, alert och mogen för sin ålder och motiverar beslutet att ge honom A-lagskontrakt så här:

– Vi tyckte att vi skulle fylla på med ytterligare en back och att vi inte skulle ta någon utifrån, dessutom finns det inte ekonomiska muskler att ta in något etablerat. Johannes har tagit ett stort steg och vi ville fylla på med en ytterback eftersom "Palle" (Jacob Palander) kan gå in och spela mittback. Det är ett bra alternativ för oss och en signal till de unga att vi fortsätter att lyfta upp en spelare i halvåret.

Innebär detta att den nya mittbacken som det talats om avskriven för tillfället?

– Ja, för tillfället är den det. Erik Andersson är klar för oss (se artikel intill) och då har vi löst mittfältet och nu får vi hitta alternativ inom truppen. Vi känner oss väldigt tillfreds med de spelare vi har nu, säger Patrick Winqvist.