Smygehamn

”De är lättsålda - folk blir så glada av pumpor”

Smygehamn Artikeln publicerades

När Berit Ingvarsson kommer hem från sitt jobb som sjuksköterska väntar ett orange hav. Som pumpaodlare märker hon hur intresset ständigt ökar för grönsakerna.

För tio år sedan pratade Berit Ingvarsson med en kompis som driver en livmedelsbutik i Anderslöv. De pratade om pumpor som precis började bli populärt.

– Men dessa måste ju gå att odla själv, sa jag. ”Odla du så säljer jag dem!" sa min kompis. Och då började jag!

Första året blev det runt tjugo pumpor. I dag odlar hon pumpor på ett fält som är en halv hektar stort.

– Jag märkte hur lätt det var att sälja dem i början. Men det som förvånar mig är att intresset fortfarande ökar. Nu är det framförallt de små som kunderna fått upp ögonen för, säger hon.

Hon säljer både på marknader och till butiker.

– Det är kul att sälja dem själv. De är ju så lättsålda och folk blir så glada av pumpor, säger hon.

Hon odlar fram runt femtio olika sorter. Förutom den klassiska runda orange är de röda, gula, gröna och gråa. Berit lägger ner mycket tid på dem. På dagtid jobbar hon som sjuksköterska på ortopeden på Trelleborgs lasarett. Under skördetiden blir det mycket tid till pumporna.

– Alldeles för mycket tid! Men det är ju så kul också. Att gå ut på fältet och se hur pumporna blev, se vad man kan hitta, säger hon.

På våren börjar det. Hon driver upp plantor hemma som hon planterar ute på sitt fält i maj. Hon lägger en odlingsväv över för att värma plantorna lite. Senare på våren måste ogräset resas.

– Det är mycket jobb. Jag brukar försöka få hjälp från ungdomar i släkten, berättar hon.

På sommaren börjar skörden. Det är ett tungt arbete som tar mycket tid. Berit Ingvarsson får hjälp av sin man att bära. Sedan börjar jobbet med att rengöra de jordiga pumporna.

Hon har märkt att matpumporna börjar bli populära. Kunderna har märkt hur gott det är med pumpa. Och det går att variera mycket. Berit Ingvarsson håller upp en liten pumpa stor som en grapefrukt.

– Denna kallas mikropumpa. Man kan ta av locket, värma den i mikron och sedan äta den direkt med sked. Det är jättegott, säger hon.