Skurup

Skurupskille fick inte vara med i "Talang"

Tomelilla Artikeln publicerades

14-åriga Christopher från Skurup fick inte vara med i TV4:s ”Talang”. Anledningen var, skriver Christophers mamma på Facebook, att ett annat barn med liknande funktionsnedsättning redan gått vidare. Hennes inlägg har delats över 2000 gånger.

Christophers mammas inlägg på Facebook har delats över 2000 gånger.
Christophers mammas inlägg på Facebook har delats över 2000 gånger.

”Christopher är 14 år. Han lever och andas för musik.” Så inleder Jenny Pålsson sitt inlägg på Facebook.

Hennes son är, berättar hon, gravt synskadad, autistisk och lätt förståndshandikappad.

”Detta hindrar inte honom att spela piano/synth och sjunga nästan varenda lediga stund på dygnet. Att uppträda inför stor publik är hans största dröm.”

En dröm som såg ut att gå i uppfyllelse under hösten 2017 i ”Talang”. Christophers pappa hade skickat in en video och TV4 nappade. Många timmar tillbringades i studio för att låten skulle bli så som TV4 ville ha den.

Biljetterna och hotellrummen i Stockholm var bokade och betalade. Familj och släkt skulle sitta med i publiken.

”Vi skulle åka den söndagen den 15 oktober och torsdagen innan ringde en tjej från TV4 och meddelade att Christopher inte kommer med. Anledningen var att ett annat barn med ‘speciella behov’ varit på audition samma dag och gått vidare och två av samma ‘sort’ kan inte gå vidare”, skriver Jenny Pålsson.

Christopher fick åka upp om han ville, berättar hon, men oavsett hur det gick skulle juryn tacka nej och han skulle bli bortklippt ur programmet.

"Kan ni tänka er Christophers besvikelse efter månaders förberedelser och förväntan? Detta är diskriminering! Det ska inte spela någon roll om man ha speciella behov. Men så här jobbar TV4. Allt för ‘bra’ tv!”

Nöjesbladet har rapporterat om fallet. ”Talangs” exekutiva producent Lotta Andersson berättar för tidningen att man ser allvarligt på det som hänt.

”Först och främst vill jag säga att vi ser allvarligt på detta och vi beklagar och ber om ursäkt över att en person i produktionsteamet uttryckt sig på det här sättet. Vi tog kontakt med Christophers föräldrar så fort detta kom till vår kännedom och vi har bett om ursäkt för det som inträffat. Vi är övertygade om att ingen formulerat sig på det här sättet av illvilja eller med avsikt att såra någon men det är inte acceptabelt och det har vi pratat med Christophers föräldrar om och jag hoppas innerligt att de kan godta vår ursäkt”, skriver hon i ett mejl till tidningen.

Att flera personer, däribland Christopher, fick bokas av förklaras med att produktionen hade tekniska problem. Lotta Andersson ska också ha varit i kontakt med produktionsbolaget om utebliven ersättning för resorna.