Skurup

Kossorna viktig del i nytt forskningsprojekt

Skurup Artikeln publicerades
Bengt Malmberg på RISE och Göran Thorsson, ladugårdschef ser båda framemot forskningsprojektet.
Foto: Annika Thunell
Bengt Malmberg på RISE och Göran Thorsson, ladugårdschef ser båda framemot forskningsprojektet.

Tillsammans med forskare ska kossorna i stallarna på Nils Holgerssongymnasiet testa ett nytt underlag. Faller projektet väl ut kan halm och kutterspån bytas ut mot rötrester från Jordbergas biogasanläggning.

Men först ska Skurupskossorna visa sig från sin allra gladaste och skuttigaste sida på årets kosläpp, så när det gäller djuren börjar projektet inte på riktigt förrän till hösten.

– Nä, nu kommer de ju att vara ute, men i september drar vi igång och det passar bra även för Jordberga. De behöver få klart med alla tillstånd för den anläggning som ska pressa vatten ur rötresterna, säger Bengt Malmberg på RISE, svenska forskningsinstituten.

Det är RISE som tillsammans med Alnarps lantbruks universitet och Skurups jordbruk dragit igång forskningsprojektet som förhoppningsvis ska resultera i en nu sorts stallströ för korna att gå och ligga på inne i stallarna. ”Fiberrik rötrest som stallströ” delfinansieras av Region Skånes miljövårdsfond.

Jordberga gods är idag Sveriges största producent av biogas. Den gasen är också, till skillnad från på många andra anläggningar, helt baserad på växtfiber.

När man producerar biogas blir det en restprodukt som kallas rötrest och det är den som man nu hoppas kunna hitta ett användningsområde för.

– I andra anläggningar blandar man även ner slaktavfall och matavfall. Det fungerar inte alls om man ska använda rötresterna till djur, säger Bengt Malmberg.

Rötrester är en sörja som består av hela 96 procent vatten, så för att komma i fråga som ersättning till halmen i kostallarna krävs en avvattningsprocess. Något som alltså redan finns med i planerna.

– När man avvattnat måste resterna förstås torka innan den strös till korna, säger Bengt Malmberg.

Förhoppningarna att hitta ett alternativ till halmen kom lägligt, även om planerna var på gång redan innan förra sommarens extrema torka.

– Halmen kan ju användas till annat och har dessutom blivit en bristvara efter den här sommaren. Men i höst återstår det allra viktigaste och det är att kolla hur djuren trivs, hur det påverkar deras klövar och så vidare, säger Bengt Malmberg.

Göran Thorsson är ladugårdsförman på Nils Holgerssongymnasiet och han ser framemot forskningsprojektet.

– Det är alltid spännande att prova något nytt. Och eleverna blir en stor del i projektet. De byter stallströ två gånger i veckan och har koll på hur kossorna mår, säger Göran Thorsson.

Rötresterna efter Jordbergas biogas kan bli till stallströ för kossorna i Skurup.
Rötresterna efter Jordbergas biogas kan bli till stallströ för kossorna i Skurup.