Drömskt och innerligt från Södra Åby

Skivrecensioner Artikeln publicerades

Någonstans borde det vara kaxighet, tänker man, som gör att Erika Rosén från Malmöbaserade indiebandet Small Flowers Crack Concrete solodebuterar med ett dubbelalbum.

Och många saker är det - drömskt, innerligt, lågmält, förtätat - men "kaxigt" kan inte skohornas in bland adjektiven. Trots titlar som "Fire for you" och "Kill, Kill, Kill" är det ett mycket stillsamt och varsamt eldande och dödande som pågår här.

Grunden är avskalad, eterisk pop som med enkla medel kan bli smått hypnotisk i sin melankoli. På platta ett finns det mer genomarbetade materialet, bandkänsla och ett singer-songwritertilltal inhöljt i spöklikt eko.

På cd två åtföljs Erikas röst oftast bara av akustisk gitarr, trummaskin och audiella dimsjok, värdigt husgudinnan Lisa Germano. Det är närmast en hemmasnickrad bonusplatta. Fast då ska man veta att "hemma" för Erika Rosén innebär tillgång till Lotta Wengléns öron och ljudmaskiner. I Söderslättsmetropolen Södra Åby, faktiskt.

Det är vackert och skönt vemodigt, med många känslor bubblande – och kolliderande – under ytan. Riktigt spännande, faktiskt.