Tvååring utvisas till Frankrike ensam

Skåne Artikeln publicerades

Fyra månader gammal placerades Hadille hos Malén Liewehr och har bott där i två år. Men enligt Migrationsverket har Hadille det lika bra på ett barnhem som hos Malén i Broby. Därför ska hon nu utvisas till Frankrike.

Fyra månader gammal kom Hadille in till Universitetssjukhuset i Lund med epilepsianfall.

Röntgen visade flera blödningar i hjärnan och enligt sjukhuspersonalen berodde det sannolikt på så kallat Shaken Baby syndrome. Hennes biologiska mamma hade då varit försvunnen i över tre månader och ingen har sett henne sedan dess. Mammans make, som inte är Hadilles biologiska pappa, kunde inte ta hand om Hadille. Istället fick socialnämnden i Lund ansvaret.

Malén Liewehr och hennes familj ställde upp som jourhem efter några dagar och sedan dess bor Hadille i en vacker villa i centrala Broby.

Först fick de fysiska såren läka och hon är i princip helt återställd.

Mammig flicka

Däremot har hon fortfarande svårt med anknytningen. Många barn i Hadilles ålder rusar iväg på upptäcktsfärd och umgås glatt med främlingar. Men Hadille är mammig.

– Hennes anknytningsprocess är försenad och hon är inte särskilt självständig, berättar Malén.

En dag fick familjen ett brev från Migrationsverket från Hadilles advokat.

– Där står det att Hadille inte kunnat bevisa sin identitet. Men hur ska en tvååring kunna göra det, frågar Malén.

– Papperna visar att hon föddes på universitetssjukhuset i Lund och hennes mamma identifierade sig.

Men Migrationsverket anser att Hadille inte har tillräcklig anknytning till Sverige, trots att hon bott i Broby sedan hon var fyra månader gammal.

Av naturliga skäl har hon inte lärt sig någon franska, men det hindrar inte att Migrationsverket vill utvisa henne till ett barnhem i Frankrike.

Den biologiska mamman har nämligen dubbelt medborgarskap – i både Frankrike och Algeriet och därmed har Hadille också franskt medborgarskap.

Har någon som söker asyl ett medborgarskap i ett EU-land ska denne utvisas till det landet. Enligt Migrationsverket kan Hadille tas omhand lika bra i Frankrike som i Broby och de hävdar också att det blir lättare att knyta kontakten med den biologiska mamman om Hadille bor i Frankrike.

Mamman har dock ingen känd adress i Frankrike.

– Det är så oerhört grymt. För henne är jag mamma och jag begriper inte hur jag ska kunna förklara för henne att de svenska myndigheterna tycker att hon har det lika bra på ett barnhem i ett okänt land, säger Malén.

Först trodde hon att Migrationsverket helt enkelt gjort ett fel och inte förstod att Hadille var ett barn.

– Ingen från Migrationsverket har träffat Hadille, men det visade sig att de med berått mod vill skicka en tvååring från sin familj till ett barnhem i ett annat land, säger Malén.

Advokaten har överklagat

Migrationsverkets beslut har nu överklagats av Hadilles advokat och nu går Malén och väntar på besked om hon får stanna.

Hadille själv förstår inte något av vad som händer just nu.

Hon gillar att leka med sina jämnåriga kusiner, rita och vara ute i sandlådan.

–  Hon skulle nog gärna bo där, säger Malén med ett skratt.

Hadille är en framåt tjej och trivs också på dagis.

– Min mamma. Du är bara min mamma, säger hon gång på gång till Malén.

– Ja, min älskling det är jag, säger Malén Liewehr

– Jag hoppas hon får fortsätta vara det, viskar hon sedan.